Höga protestböter hotar i Spanien

Uppdaterad
Publicerad

Spaniens regering vill införa höga böter som ska lägga band på bland annat gatuprotester.

Den konservativa regeringen under premiärminister Mariano Rajoy har beslutat lägga fram ett lagförslag som kan medföra att ”mycket allvarliga” protester utan demonstrationstillstånd som utlöser våld kan bestraffas med upp till 600 000 euro i böter, motsvarande drygt 5,3 miljoner kronor.

Även för mindre allvarliga protester ska det kunna bli höga böter, och maskeringsförbud införs.

Det förslag som godkändes av regeringen i fredags är avsevärt mildrat jämfört med den ursprungliga planen. Människorättsaktivister och politisk opposition upprörs ändå över lagskärpningarna, med förtrycket under Francodiktaturen (fram till mitten av 70-talet) i minne.

Rött skynke

Lagen föreskriver också böter för ”brott mot Spanien”, noterar tidningen El País. I ett land där flera regioner har etniska minoriteter och separatistiska strävanden är det en känslig sak att utdöma höga böter för att till exempel skymfa den flagga som symboliserar Spaniens enhet.

Lagen om medborgerlig säkerhet väntas bli godkänd ändå. Konservativa Partido Popular har majoritet i parlamentet.

Regeringen planerar dessutom en arbetsmarknadsreform som ska göra det lättare för arbetsgivarna att anställa – och att säga upp personal.

Mot vräkningar

Sedan den väldiga bostadsbubblan i Spanien sprack har tusentals hushåll blivit vräkta och arbetslösheten stigit brant, till 26 procent i dag. Sparåtgärder – en del beslutade redan av den förra, socialistiska regeringen – har bland annat påverkat vården, skolorna, anställningstryggheten och pensionerna. Följden har blivit återkommande demonstrationer. Men de har sällan urartat.

På punkt efter punkt ifrågasätts därför lagändringarna. Tidningen El Mundo varnar för det register som planeras över personer som dömts enligt lagen.

De som trotsar beslut av myndigheter och domstolar ska kunna bestraffas med 30 000 euro i böter. Paragrafen kan enligt El Mundo åberopas även mot de nätverk som försöker stoppa vräkningar. Likaså mot hundägare som låter aggressiva hundar springa lösa.

Omröstningen om lagförslaget i kongressen väntas ske i början av nästa år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.