Foto: Joan Mateu/TT

Höga smittotal och nya restriktioner på flera populära resmål

Uppdaterad
Publicerad

I turismberoende länder i Sydeuropa är smittan bland de värsta i Europa och många svenska resenärer tar med sig smitta hem. Nya restriktioner och hårdare tag sätts in för att stoppa spridningen i flera av svenskarnas favoritresmål.

Dödligheten i covid-19 i Sverige är just nu bland de lägsta i Europa och antalet nya fall har länge legat på en relativt låg nivå. På andra håll i Europa drar en smittvåg fram – och merparten av de länder som rapporterar höga smitt- och dödstal ligger i södra Europa.

Enligt Folkhälsomyndigheten har var femte smittfall just nu koppling till en utlandsresa. Man har infört en rekommendation om att testa sig efter hemkomst från resor utanför Norden.

– Just nu ser vi att resandet, för första gången i Sverige, bidrar substantiellt till smittpsridningen, sade stasepidemiologen Anders Tegnell till SVT i veckan.

Spanien: Regioner inför utegångsförbud

Spanien har bland de högsta smittotalen i EU. Flera spanska regioner, däribland Valencia, Galicien och Katalonien, har de senaste veckorna infört nya restriktioner. Det rör sig exempelvis om krav på vaccinpass för att besöka restauranger och nattliga utegångsförbud.

De nya smittfallen har dock, för första gången på 35 dagar, minskat. Antalet som läggs in på sjukhus ökar dock fortfarande.

Grekland: Polisförstärkning till turistöar

De värst drabbade delarna av Grekland är de turisttäta öarna. Landet öppnade för turister i våras och har under sommaren sett en kraftig ökning i antalet bekräftat smittade. Nu har över 200 poliser har skickats till Mykonos och Ios för att se till att coronarestriktioner följs.

– Hotell och familjeinriktade inrättningar följer reglerna noggrant, men det är mer trängsel än vad vi önskar i barer, speciellt bland yngre, säger landets turismminister Haris Theoharis till The Guardian.

Regeringen har varnat för att nya restriktioner snart kan införas på de värst drabbade öarna om läget inte förbättras.

Cypern: EU:s högsta dödlighet

De senaste två veckorna har önationen haft EU:s högsta dödlighet i covid-19, räknat per invånare.

Den 20 juli trädde nya restriktioner i kraft. Bland annat krävs nu intyg på negativt testresultat eller vaccination för att få besöka inrättningar där med än 20 personer kan samlas. Det måste också uppvisas vid bland annat taxi- och bussresor.

En viss ljusning kan ses i landets coronastatistik – antalet nya fall är sedan några dagar på nedgång.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smitta på turistorter – det gäller om du ska ut och resa Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer