Krzysztof Bosak från högerextrema Konfederationen håller tal till sina väljare. Foto: RAFAL GUZ/EPA/TT

ANALYS: Högerextrema får avgörande roll i polska valet

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Inför söndagens avgörande omgång i det polska presidentvalet får de väljare som röstat på det högerextrema partiet Konfederationens kandidat en avgörande roll. Trots att de bara utgjorde sju procent av rösterna i den första valomgången.

Natacha López

Utrikesreporter

Söndagens val i det femte folkrikaste landet i EU blir enligt prognoserna en nagelbitare. De senaste opinionsundersökningarna visar på dött lopp mellan kandidaterna: den sittande presidenten Andrzej Duda, från regeringspartiet Lag och rättvisa, och utmanaren Rafal Trzaskowski, från Medborgarplattformen, som är borgmästare i huvudstaden Warszawa.

Trzaskowski fick i den första valomgången bara drygt 30 procent av rösterna, men kan inför söndagen räkna med stöd från många som röstade på andra kandidater.

Bägge kandidater jagar högerextrema röster

De väljare som hittills verkat mest osäkra är de som i första rundan röstade på extremhögerkandidaten Bosak, från partiet Konfederationen – ett parti som delar Lag och rättvisas syn i det som kallas för värdefrågor, det vill säga vänder sig mot invandring och hbtq-personers rättigheter, men däremot står närmare Medborgarkoalitionen när det gäller den ekonomiska politiken och kritiska till Lag och rättvisas välfärdssatsningar, såsom införandet av ett barnbidrag på 500 zloty (motsvarande 1 200 kronor) eller sänkningen av pensionsåldern.

Trzaskowski har sedan första valomgången för två veckor sedan försökt vinna över dessa väljare genom att trycka just på den gemensamma synen i ekonomiska frågor, men också genom att framställa sig som mer konservativ. Och när president Duda nyligen sa att han vill föra in i konstitutionen att homosexuella inte ska få adoptera svarade Trzaskowski att han också motsätter sig homoadoptioner.

Trzaskowski kan ändå räkna med att de polacker som främst värnar om allas lika värde kommer lägga sin röst på honom. Som en person beskrev det för mig: ”Om valet stod mellan Duda och en hund hade jag röstat på hunden”.

Stått upp för hbtq-personers rättigheter

Och även om Trazskowski nu valt att tona ner sina liberala värderingar har han i varje fall inte hetsat mot homosexuella på det sätt som presidenten Duda har gjort. I själva verket har Trzaskowski i sin roll som borgmästare gått i ledet för att stå upp för homosexuellas rättigheter genom att underteckna en deklaration om att Warzsawa ska skydda dem. Något som i sin tur gav upphov till en motreaktion i många andra av landets kommuner som istället införde det de kallar för hbtq-fria zoner.

Även efter valet kan högerextrema Konfederationen få ett fortsatt stort inflytande över den polska politiken. Vinner liberalen Trzaskowski presidentposten får han makten att stoppa lagstiftning som regeringen och parlamentet beslutat om. Men det vetot kan köras över om tre femtedelar av parlamentet vill det.

Lag och rättvisa har efter parlamentsvalet i oktober i fjol inte tillräckligt med parlamentariker för att nå den ribban. Därför räds en del i Polen att regeringspartiet om Trzaskowski vinner ska vända sig till den än mer radikalt konservativa Konfederationen och politiken anpassas därefter – något som knappast skulle göra livet bättre för varken hbtq-personer eller migranter och säkert skulle innebära ännu fler inskränkningar av mänskliga rättigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.