Jeannette Auricht har varit med i AFD sedan 2014, nu satsar hon på att komma in i tyska riksdagen. Hon kampanjar i Marzahn, som präglas av höghus i miljonprogramstil. Foto: TT och SVT Nyheter

Både höger- och vänsterpartier starka i Marzahn i östra Berlin

Uppdaterad
Publicerad

Högerpopulistiska AFD har starkt fäste i Marzahn i östra Berlin. Jeannette Auricht, som kandiderar till förbundsdagen, menar att människor är arga över att det saknas resurser till polis och skola.

– Så kommer det migranter – och då finns det pengar, säger hon.

Himlen är grå över Berlin. Det är dagen före valet till tyska riksdagen, förbundsdagen, och i stadsdelen Marzahn har volontärer och politiker samlats för att kämpa om rösterna.

Marzahn ligger i gamla Östberlins utkanter och präglas av stora höghus, likt miljonprogrammen i Stockholm. Det tillhör valdistriktet Marzahn-Hellersdorf, där högerpopulistiska Alternativ för Tyskland (AFD) och vänsterpartiet Die Linke – som båda drar till sig en hel del missnöjesröster – är starka. I förra årets delstatsval röstade över 23 procent på AFD medan ungefär lika många lade sin röst på Die Linke.

Val i Tyskland 2017

”Gillar inte islam”

Strax utanför pendeltågsstationen står Edwin och delar ut flygblad för AFD:s räkning. Han kommer ursprungligen från Ryssland, men har bott i Tyskland i över 20 år. På frågan om varför han är engagerad säger han att AFD är enda partiet som inte ägnar sig åt att skapa sensationer kring Ryssland.

Johannes delar ut flygblad för AFD i Marzahn. Foto: SVT Nyheter

– Det är för vänskap med Ryssland. Dessutom har det en bra familjepolitik. Det är emot islam, som jag inte gillar, islam är en främmande religion och kultur.

Edwin har sällskap av Johannes, som har varit engagerad ända sedan 2013 då AFD bildades. Johannes menar att AFD står för traditionellt tyska värden, vilket passar honom bra.

– Jag är ganska konservativ och patriotisk. Det här är våra värden, säger han.

Stark opposition viktigt

En bit bort kampanjar Jeannette Auricht vid AFD:s lilla blåvita stånd. Hon hoppas få så många personröster att hon tar sig in i förbundsdagen som ledamot. Jeannette Auricht är född och uppvuxen i Marzahn, men bor numera i Hellersdorf. Hon slår ut med armen mot höghusen som tornar upp sig längs gatan.

– När jag var barn var det en äng här. Det har hänt mycket sedan dess.

Jeannette Auricht har varit med i AFD sedan 2014, nu satsar hon på att komma in i tyska riksdagen. Foto: SVT Nyheter

Jeannette Auricht växte upp i gamla Östtyskland, då kommunistpartiet Tysklands socialistiska enhetsparti enväldigt styrde landet och helt sonika kallades för ”Die Partei” – partiet. Hon betonar vikten av att ha en stark opposition i Tyskland.

– Nu har vi bara en svag opposition. Det är viktigt att människor har valmöjligheter. Alla de andra partierna tycker ungefär lika om flyktingpolitiken och europolitiken.

”Euron fungerar inte”

Det var just hennes eurokritiska åsikter som gjorde att hon anslöt sig till AFD för tre år sedan. Hon menar att euron inte fungerar för Europa, och tar skuldkrisen i Grekland som exempel. I Tyskland är det bara företagen som har nytta av euron, säger hon.

– Euron funkar inte för vanliga människor. Vi har högre arbetslöshet på grund av den.

Jeannette Auricht är också kritisk till att Tyskland tar emot, vad hon kallar för, ekonomiska migranter. Däremot är hon noga med att påpeka att det är en helt annan sak med människor som flyr från krig, som de från Syrien.

– De som är förföljda på riktigt måste vi naturligtvis hjälpa. Men många människor är arga eftersom de inte förstår varför det inte finns några pengar till polis och skola. Så kommer det migranter – och då finns det pengar.

Pendeltågsstationen i Marzahn. Foto: SVT Nyheter

Rädd för valet

Utanför ett köpcenter försöker vänsterpartiet Die Linkes volontärer sprida sitt budskap. Studenten Louisa Thiel menar att människor röstar på AFD eftersom de tror att det ska bli mer pengar över till dem om antalet flyktingar minskar. Hennes medarbetare Leone Schneider tycker att det känns obehagligt att partiet ser ut att ta sig in i den tyska riksdagen.

– Det är dåligt för vår demokrati, många i AFD är antisemiter, rasister och antidemokrater. Jag är rädd för valet, säger hon.

De berättar upprört att AFD fotograferat dem under lördagen, och menar att det tyder på att det inte är ett vanligt parti.

Ringt polisen

Borta vid AFD:s stånd anländer polisen. Politikern Gunnar Lindemann, som är ledamot i delstatsparlamentet i Berlin, säger att han har ringt dem eftersom Die Linke står på otillåten plats. Han bekräftar att AFD fotograferat volontärerna, men säger att det var för att skaffa bevismaterial.

AFD-politikern Gunnar Lindemann, sitter i delstaten Berlins representanthus. Foto: SVT Nyheter

– Inga partier får stå där de står, men de gör det i alla fall. Vi hade också gärna stått där.

Men Louisa Thiel köper inte hans förklaring om att bilderna utgör bevismaterial.

– De fotograferade oss rätt upp i ansiktet. Det var vi som individer de ville ha bilder på, säger hon och trycker upp sin hand mot ansiktet för att demonstrera.

Verkar misstänksamma

Politikerna och volontärerna i Marzahns centrum pratar gärna politik, trots att partiet är känt för sin skeptiska inställning till medier och anhängarna gärna kallar medier för Lügenpresse (lögnpressen reds. anm.).

Johannes och Edwin, som delar ut flygblad, verkar dock vara misstänksamma mot SVT Nyheter. De vill inte uppge sina efternamn och Johannes måste fundera en lång stund innan han säger ja till att vara med på bild. Han frågar efter mitt telefonnummer och undrar om han kan fotografera min presslegitimation. Edwin vill inte vara med på bild alls. Å andra sidan vill Die Linkes volontärer inte heller bli fotograferade.

En kvinna som är i sällskap med en av AFD:s medarbetare går förbi. När hon hör att SVT Nyheter är på plats frågar hon:

– Har du varit i Malmö? Det är fruktansvärt vad som pågår där. Jag tycker att du ska åka dit.

Hon utvecklar inte närmare vad hon menar, utan går vidare. Men det är ingen vild gissning att hon syftar på den bild av staden som sprids i högerradikala kretsar, att Malmö är våldsamt och har stora problem med integrationen.

Inget gott att säga

Det är svårare att få vanliga väljare att säga något om valet. De flesta undviker kontakt och skyndar förbi. Elke Raskob och hennes man Frank berättar emellertid att de tänker rösta på Die Linke. Ingen av dem har något gott att säga om AFD.

Franz och Elke Raskob tänker rösta på vänstern, Die Linke. Här tillsammans med sitt barnbarn. Foto: SVT Nyheter

– Det är ett fruktansvärt parti med många högerradikala människor, säger Frank Raskob.

TV: Så kan Tyskland styras – koalitionsalternativen är flera

LÄS MER: Invandring och EU viktiga frågor för svenskar i Tyskland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Tyskland 2017

Mer i ämnet