Högervrede mot Trump efter Syrienanfall

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump har ”släppt ut anden ur flaskan”. Efter robotanfallet mot den syriska regimens flygbas har en rad av extremhögerns konspirationsteoretiker vänt sig mot honom.

De flesta av USA:s moderata högerföreträdare, i synnerhet republikaner i kongressen, tycks ställa sig bakom Trumps beslut att dra i gång ett robotanfall mot den syriska regimen. Anfallet genomfördes med hänvisning till regimens förmodade bruk av kemiska vapen i tisdags.

Men händelseutvecklingen gillas inte av den extremhöger som tros ha haft en viktig roll i att mobilisera väljare till stöd för Trump. Den så kallade alt right-högern är splittrad.

Glömt sina löften

Under hashtaggen #Syriahoax (”Syrienbluffen”) får president Trump skäll för att ha övergett sina vallöften.

Somliga förnekar att den misstänka kemvapenattacken alls har ägt rum. Andra avvisar den utbredda uppfattningen att det var Bashar al-Assads regim som utförde den; i stället framhåller de rebellgrupper som Jabhat al-Sham (tidigare al-Nusrafronten) – fiender till Assadregimen – som mer troliga förövare.

Åter andra hävdar att Trump nu har fångats in av det som ibland kallas ”djupa staten”. Med det menas mäktiga militära nätverk och underrättelsekretsar, byråkratiska nätverk som Trump genom sin valseger ska ha fått folkligt mandat att motarbeta.

”Vill ha krig”

Mike Cernovich, flitig spridare av konspirationsteorier, kallar Trumps Syrien-agerande för en väckarklocka.

-Vi vet alla att Assad inte skulle förgifta sitt eget folk, hävdar Cernovich i en video på nätet.

”Djupa staten” agerar enligt Cernovich för att driva fram en konflikt mellan USA och Ryssland, som under kalla kriget.

-Vi vet att ”djupa staten” vill ha krig med Ryssland, och de använder den syriska gasattacken, som är en bluff, för att dra i gång tredje världskriget med Ryssland, hävdar han.

Breitbart-kretsen neutral

Alex Jones, som med sin sajt Infowars kanaliserar extrema högeråsikter, påstår att det var den syriska oppositionen som använde kemvapen.

-Varför skulle Assad göra det när han håller på att vinna kriget? undrar Jones en webbsändning.

Ann Coulter, konservativ tidningsskribent och kommentator, lyfter fram att Trump 2013 tweetade motstånd mot all utökning av USA:s militära insatser i Mellanöstern.

I extremhögerfältet är det nu mest kretsen runt sajten Breitbart – där Trump till och med har rekryterat medarbetare – som inte låter vreden skumma över presidenten. Breitbart har förhållit sig neutrala till Syrienattacken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.