Nationalförsamlingens ledare Juan Guaidó får inte lämna Venezuela, enligt domstolsbeslutet Foto: TT / AFP / Yuri Cortez

Högsta domstolen: Presidentutmanaren Guaidó förbjuds att lämna Venezuela

Uppdaterad
Publicerad

Oppositionsledaren Juan Guaidó får inte lämna Venezuela, samtidigt som hans ekonomiska tillgångar fryses. Det har landets högsta domstol beslutat efter en begäran från Venezuelas chefsåklagare. Utmanaren till president Maduro ska utredas för ”anti-statliga aktiviteter”.

Åtgärderna gäller medan en utredning av brottsanklagelser mot Guaidó utförs, skriver högsta domstolens ordförande Maikel Moreno på Twitter. Beslutet kom bara några timmar efter att chefsåklagaren i landet, Tarek William Saab, annonserat nämnda utredning.

Saab ska nu undersöka om utmanaren till president Nicolás Maduro gjort sig skyldig till brott i samband med så kallade ”anti-statliga aktiviteter”, rapporterar nyhetsbyrån AP. Inom ramen för utredningen ville Saab få domstolen att besluta om utreseförbud och ekonomsika restriktioner för Juan Guaidó. Så blev alltså även fallet.

Krisen i Venezuela

Domstolen, på spanska förkortad TSJ, är precis som chefsåklagare Saab i regel alltid president Maduro trogen.

”Underskattar inte hotet”

Venezuela är för tillfället ett land där två män anser sig ha rätt till presidentposten. Nicolás Maduro, som valdes om i ett internationellt utdömt val förra året, utmanas sedan knappt en vecka tillbaka av Juan Guaidó som leder det oppositionskontrollerade parlamentet och som utropat sig själv till president.

Guaidó har tidigare förklarat att han är fullt medveten om vilka personliga risker han tar som utmanar Nicolas Maduró om presidentposten, men att han anser att folket Venezuela nu är inställt på förändring.

– Jag underskattar inte hotet om ett åtal för tillfället, men nu är vi här, sade han i en kommentar om eventuella brottsmisstankar tidigare i veckan.

Flera stora länder i Latinamerka tillsammans med USA har uttryckt sitt stöd för Juan Guaidó. Nicolás Maduro har stark internationell uppbackning av bland annat Kina och Ryssland.

USA varnar för ”allvarliga konsekvenser”

USA:s nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton hotar i ett Twitterinlägg med ”allvarliga konsekvenser för dem som försöker undergräva demokratin och skada Guaidó”.

Anklagelserna mot Guaidó går ut på att han går USA:s ärenden, och alltså förråder sitt land. Den 35-årige oppositionsledaren har manat till ett stort antal utspridda, mindre demonstrationer mot Maduro-regimen på onsdagen, och större samlade aktioner till helgen.

Hans anhängare befarar att landets ledning ska försöka gripa honom, men av domstolen TSJ:s besked framgår inte om han ska frihetsberövas eller ej.

Venezuela och Maduro-eran

Nicolás Maduro tog över efter sin mentor Hugo Chavez 2013.

I valet 2015 förlorade hans socialistparti för första gången på 17 år majoriteten i nationalförsamlingen, som nu leds av oppositionsledaren Juan Guaidó. Det gjorde att regering och parlament kontrollerades av två olika läger, som är politiska motståndare.

För att runda situationen genomförde Maduro i augusti 2017 ett omstritt val till en ny konstituerande församling, en grundlagsförsamling, med befogenhet att skriva om grundlagen.

Maduro meddelade sedan att presidentvalet skulle tidigareläggas. Han utropades till segrare i valet, som hölls i maj 2018. Valdeltagandet var lågt eftersom stora delar av oppositionen bojkottade valet.

Venezuela sitter på jordens största oljereserver. 2014 kollapsade oljepriset, vilket innebar en katastrof för landet vars intäkter till 96 procent kom från oljan. Venezuela lider nu av hyperinflation och är svårt sargat ekonomiskt.

Det råder brist på mat och mediciner. Över en miljon människor har flytt till grannlandet Colombia, den största flyktingvågen i Colombias historia.

Källa: Utrikespolitiska institutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Venezuela

Mer i ämnet