Geir Magne Madsen, och passen Foto: Privat

Högtflygande räddningsaktion när barnfamiljen glömde passen

Publicerad

Familjen skulle flyga till USA, men på planet till Oslo insåg de med fasa att de må ha varit på väg – men alla deras pass låg kvarglömda i bilen på flygplatsparkeringen. Då klev kabinchef Geir Magne Madsen in i bilden och satte igång en spektakulär räddningsaktion: familjen skulle komma fram – till varje pris.

Familjen på fem personer skulle tillbringa sin semester i South Dakota, USA, och flög därför från Evenes lufthavn utanför Narvik i norra Norge på tisdagen. Flyget till USA skulle avgå först på onsdag förmiddag.

– De såg framför sig hur hela deras USA-semester skulle spolas ner i toaletten. Jag fick sådan vånda av att se dem där – de var extremt stressade, säger Geir Magne Madsen, som är kabinchef på Norwegian.

Planet tillbaka var fullbokat

De började att undersöka möjligheten att ordna tillfälliga pass, men det framkom att USA inte accepterar norska provisoriska pass. Flyget tillbaka till Evernes under kvällen var dessutom fullbokat.

En kamp mot tiden

Då kokade Geir ihop en plan tillsammans med pappan. Han skulle överlämna sina bilnycklar och så skulle Geir flyga tillbaka till Evernes, försöka lokalisera familjens bil på parkeringen, hitta passen, och sedan ta tillbaka dem med återvändande flyg till Oslo – allt detta innan planet till USA skulle avgå.

Pappan ritade en rudimentär karta över parkeringsplatsen med bilens ungefärliga placering, samt meddelande att det rörde sig om en svart VW Passat.

Nål i en höstack

Att hitta bilen på den stora visade sig vara svårare än var Geir trott, men efter att ha sprungit runt och tryckt på nyckeln ett tag så pep billarmet till. Geir hittade passen i bilden, och tog då en selfie, som senare lades upp på Evenes lufthavns Facebooksida.

Planet väntade på honom, och han kunde med passen i bagaget återvända till Oslo och till den överlyckliga väntande barnfamiljen. Nord24 har bekräftat att klockan 11 på onsdag förmiddag var familjen utan ytterligare problem på väg in i planet som skulle bära iväg mot South Dakota.

”Det gäller att tänka utanför boxen”

– Mycket kan gå fel när en familj med två små flickor och en bäbis ska ut och resa. Det gäller att tänka utanför boxen. Kabinbesättningen är inte bara till för att servera te och kaffe – vi ska också hantera de problem som passagerarna möter under tiden, säger Geir Magne Madsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer