Ramesh 'Sunny' Balwani var Elizabeth Holmes expojkvän och medhjälpare under Theranosbluffen.

Medhjälpare i Theranosbluffen döms till över tio års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Elizabeth Holmes expojkvän och medhjälpare Ramesh ”Sunny” Balwani döms till nästan 13 års fängelse för bedrägeri efter Theranosbluffen.

Ramesh ”Sunny” Balwani ska infinna sig den 15 mars för att börja avtjäna fängelsestraffet på nästan 13 år. Därefter väntar tre års villkorlig frigivning för inblandningen i Theranosskandalen, där patienter och investerare lurades.

Balwani dömdes på alla tolv bedrägeripunkter, och får ett strängare straff än Theranosgrundaren och vd:n Elizabeth Holmes, som dömts till elva års fängelse, ett straff hon begärt omprövning av.

Bakgrund till skandalen

Den nu 38-åriga Holmes hoppade som 19-åring av Stanford University i Kalifornien för att satsa på sin företagsidé, att med blott en droppe blod genomföra hundratals tester i en apparat som kan liknas vid ett minilaboratorium.

Allt såg ut som en typisk framgångssaga i Silicon Valley, tills det visade sig vara en bluff där maskinerna aldrig fungerade. Flera patienter har efteråt berättat hur de diagnostiserats med olika sjukdomar som de i själva verket inte led av.

Avslöjandena ledde till att Theranos likviderades och att Holmes åtalades tillsammans med sin före detta pojkvän. Historien har berättats i podcasten ”The dropout”, som också låg till grund för en tv-serie med samma namn med Amanda Seyfried.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.