Se Anna Chambers visa platsen där hon uppger att två poliser våldtog henne. Foto: SVT/Våldtagen av polisen

Hon anklagade poliser för våldtäkt – ledde till lagändringar i USA: ”De gav sig på fel tjej”

Publicerad

Anna Chambers anmälde 2017 två poliser för att ha våldtagit henne i sin bil. Poliserna uppgav att sexet var frivilligt. Uppmärksamheten kring fallet fick flera stater att ändra sina lagar och ett lagförslag för federal polis har lagts fram i kongressen.   

– Jag är jävligt säker på att de inte väntat sig all uppståndelse. De gav sig på fel tjej, säger Anna Chambers i dokumentären Våldtagen av polisen.

I september 2017 greps då 18-åriga Anna Chambers i Brooklyn, New York, för innehav av marijuana. Enligt henne turades poliserna sedan om att våldta henne i baksätet på deras bil. 

– Det var som om inget ovanligt hände, som om de ofta gjort så förut, säger hon i dokumentären Våldtagen av polisen. 

Dna från sperma identifierade två New York-poliser, som erkände att de haft sex med Anna Chambers, men säger att hon erbjudit det för att slippa straff.  

Kryphål i lagen i 35 delstater

Anna Chambers delade sin upplevelse på Twitter vilket bidrog till en nationell debatt om sexuella brott utförda av poliser. Det satte fokus på ett kryphål som vid tillfället fanns i 35 av USA:s 50 delstater: att det inte var olagligt för poliser att ha sex med gripna personer. Det innebär att en polis kan klara sig undan ett våldtäktsåtal genom att hävda att det var frivilligt sex.  

Kort därefter valde staten New York att explicit förbjuda poliser att ha sex med personer som var i deras förvar. Flera andra stater har följt efter och ett lagförslag som kan täppa till kryphålet för federala poliser har nått kongressen. 

Nedlagt åtal

Våldtäktsåtalet mot poliserna i New York lades ner 2019. Enligt dokumentären berodde beslutet på att Anna Chambers lämnat falska och motsägelsefulla uppgifter, bland annat om vad hon haft på sig och vart männen kört henne, samt att hon ljugit om kokain som hon gömt i samband med gripandet. 

Poliserna erkände sig skyldiga till att ha tagit emot muta från Anna Chambers och för tjänstefel, eftersom de inte gjort någon anteckning om gripandet. Båda fick fem års villkorlig dom och jobbar inte längre som poliser. 

Vill du veta mer om Anna Chambers fall? Se dokumentären “Våldtagen av polisen” i SVT2 onsdagen den 4 november klockan 22:15 eller redan nu på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.