Svenska Jessica Stiernlöf Walker bodde i Nordkorea i tre år

Publicerad

Hur är det egentligen att leva i världens mest slutna land? Svenska Jessica Stiernlöf Walker och hennes familj tillhör några av de få personer som vet. I tre år bodde de i nordkoreanska Pyongyang.
– Man känner av att man är övervakad, säger Jessica Stiernlöf Walker.

När hennes man Torkel fick erbjudande om att bli svensk ambassadör i Nordkorea under tre år kunde familjen inte motstå att tacka ja.

– Det var jätteintressant. Som turist kan man inte röra sig alls utan att någon är med hela tiden, men vi kunde röra oss. Jag som ”diplomatfru” kunde ta bilen och gå in på olika saker. Men skulle jag till exempel gå på museum var jag tvungen att föranmäla det cirka två veckor i förväg, säger Jessica Stiernlöf Walker.

Kände sig övervakade

De fick snabbt lära sig att leva med känslan av att vara övervakade, både ute på offentliga platser och i hemmet.

– Hemma blev det också att man viskade om man pratade om något hemligt. Vi stoppade mobilen under kudden, säger Jessica Stiernlöf Walker.

Efter tre år i den stängda diktaturen har familjen nu precis flyttat tillbaka hem till Sverige.

Skolbok med propaganda

Under åren i Nordkorea fick Jessica Stiernlöf Walker även en inblick i nordkoreanska skolsystemet då dottern började i första klass samtidigt som flyttlasset gick.

Där fick de bland annat ta del av de något annorlunda skolböckerna, som bland annat innehöll räkneexempel med hur skolbarn skjuter på amerikanska imperialister och antal fångade japaner.

– I ett av exemplen står det: 'På en skjutbana står tolv elever och skjuter på amerikanska imperialister. Av dessa tolv skjuter tre elever först, hur många skjuter senare?.' Och så vidare, det är mycket sådana exempel. Och det här är alltså en mattebok för första klass, säger Jessica Stiernlöf Walker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer