Kvinnor på cykel är en mycket ovanlig syn i Turkiet. Sema Gür (mitten) bildade en cykelgrupp för kvinnor och säger att de möts av negativa reaktioner. Foto: Tomas Hallstan SVTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hon cyklar för jämlikhet i Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

Mycket står på spel för Turkiets kvinnor i parlamentsvalet som hålls på söndag. Sema Gür startade därför en cykelgrupp för att stärka kvinnors rättigheter.

På söndag är det parlamentsval i Turkiet och mycket står på spel, inte minst för landets kvinnor. Alltfler anser att deras fri- och rättigheter har minskat under regeringspartiet AKP:s och president Erdogans konservativa styre. SVT:s team har träffat kvinnorna i Izmir som cyklar för demokrati och jämlikhet.

Kvinnor på cykel möts av kritik

Till och med i den liberala och avslappnade storstaden Izmir på den turkiska västkusten väcker de uppmärksamhet. Kvinnor på cykel är en mycket ovanlig syn i Turkiet.

– Det har ju blivit allt svårare att gå klädd som man vill i det här landet. Och i dag får vi ofta negativa reaktioner när vi cyklar. Det är tufft, säger gruppens initiativtagare Sema Gür.

I Izmir har det sekulära oppositionspartiet CHP sitt starkaste fäste, men också här oroar sig många, inte minst bland kvinnor, för de konservativa, religiösa strömningarna i landet under regeringspartiet AKP:s och president Erdogans styre.

Hundratals har gått med i Izmirs cykelgrupp för att stärka kvinnors rättigheter.

– Det har införts odemokratiska regler och lagar för kvinnor, och ledande politiker har gjort uttalanden som är helt otroliga. Till exempel sade någon att gravida kvinnor inte bör visa sig offentligt. Det här gör mig så ledsen, säger Sema Gür.

Oro inför parlamentsvalet bland kvinnor

När president Erdogan sade att män och kvinnor inte är jämlika ledde det till protester bland kvinnor runt om i Turkiet. Många menar att mycket står på spel inför parlamentsvalet. President Erdogan hoppas kunna utöka sin makt efter valet, men det är osäkert om AKP får den två tredjedels majoritet partiet behöver för att ändra konstitutionen och införa presidentstyre.

– Om Erdogan får styra helt och hållet leder det till ett sharia-system. Vi kvinnor kommer att få mindre och mindre frihet, menar cyklisten Burcu Balci.

I Izmir finns också trogna kvinnliga Erdogansupportrar. Seyran Yildiz Karahanlar är nybliven AKP-medlem men hon har länge röstat på Erdogan.

– Jag har aldrig sett ett parti i Turkiet som bryr sig mer om kvinnor än AKP. Att rösta på AKP innebär inte att jag måste offra min frihet, säger Seyran Yildiz Karahanlar.

Samtidigt cyklar kvinnogruppen i Izmir vidare med hopp om en bättre framtid.

– Vår dröm är att bo i ett land som respekterar alla. Där kan vi gå klädda hur vi vill, prata om vad vi vill och vara självständiga kvinnor. Jag hoppas att vi vaknar upp i ett demokratiskt Turkiet, säger Sema Gür.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Turkiska valet 2015

Mer i ämnet