Hon har aldrig känt sig så utsatt som när hon behövde den förbjudna hjälpen. Foto: SVT Kristjan SigurjonssonVisa alla (3)
Visa alla (3)

Hon gjorde illegal abort: Jag vrålade av smärta

Ewa Kaleta tvingades till att göra en illegal abort i Polen, där debatten går het om att totalförbjuda alla aborter.
-Jag hade tagit livet av mig om jag fått barn då, säger hon.

I Polen pågår kampen om underlivet. Landet har redan en av Europas hårdaste abortlagar och just nu diskuteras ett medborgarförslag om att totalförbjuda alla aborter, förutom i fall då kvinnans liv är hotat. Många kvinnor tvingas åka utomlands för att göra abort, andra gör det illegalt i Polen.

På ett hotellrum i centrala Warszawa träffar vi Ewa Kaleta. Trots att abort är tabubelagt och kvinnor riskerar bli stigmatiserade, går hon med på att vara offentlig med både namn och bild. Hon vill berätta om vad hon varit med om; att göra en illegal abort i Polen.

Medicin gjorde p-pillren verkningslösa

Ewa Kaleta blev gravid efter att ha ätit medicin som gjorde hennes p-piller verkningslösa, något hennes läkare inte informerat om.

– Jag blev helt hysterisk. Jag var övertygad om att jag inte ville ha barnet och det kändes som en växande metallkula som bredde ut sig i mig, som jag måste bli av med.

Ewa Kaleta hörde av sig till en bekant som var läkare. Hon gick med på att hjälpa henne, men skrev inte ut något vanligt abortpiller utan en medicin man inte får ta som gravid. Den skulle få henne att blöda ut fostret. Ewa Kaleta berättar om hur hon blev misstänkliggjord av apotekspersonalen när hon skulle hämta ut pillret.

– Jag grät något förfärligt när jag gick ut från apoteket för jag blev inte kvitt känslan av att vara skräp, att vara föraktad. En som kommer och ljuger, som damen bakom disken kan behandla som skräp, säger Ewa Kaleta.

Opererades utan bedövning

Hon ville inte vara ensam när hon tog pillret men vännerna undvek henne och ville inte vara med. Hon svalde pillret och fick därefter kraftiga värkar och blödningar. Blödningarna avtog men mardrömmen slutade inte där. Pillret hon tog fungerade inte helt. När blödningarna avtagit var fortfarande delar av fostret kvar i livmodern. För 700 zloty (omkring 1500kr) gick en läkare med på att slutföra aborten, men då fick det ske utan bedövning.

– Jag har aldrig i livet haft så ont. Och aldrig har jag vrålat så av smärta. Han sa att jag var duktig och det gjorde mig alldeles gråtfärdig, för jag tänkte... Att någon tyckte jag var duktig, när alla säger att jag bara är skräp.

Den illegala aborten har märkt Ewa Kaleta för livet – det går inte en månad utan att hon tänker på den.

– Jag föreställer mig att det kanske inte hade varit så illa om jag fött barnet. Men när jag kommer tillbaka till verkligheten tror jag att jag hade tagit livet av mig, att jag inte hade kunnat ha barn då, säger Ewa Kaleta.

Polariserad abort-kamp

Abortfrågan i Polen blossade upp ordentligt i höstas – då lämnades två medborgarförslag in till parlamentet: ett som ville liberalisera dagens abortlagstiftning, och ett som ville totalförbjuda alla borter förutom i fall när kvinnans liv var hotat. Det ville också kriminalisera abort med ett maxstraff på fem års fängelse för de kvinnor och läkare som utför den.

Det första förslaget lades ner direkt och det andra skapade landsomfattande protester och strejk, kända som ”Black Monday”-demonstrationerna.

Protesterna stoppade lagförslaget, men det ligger fortfarande under utredning i parlamentet, där nationalkonservativa lag- och rättvisepartiet har egen majoritet.

”Abort är redan totalförbjudet i praktiken”

Ewa Wieliczko jobbar på kvinnorättsorganisationen ”Federation for Women and Family Planning” och tillhör dem som försvarar aborträtten i Polen. Hon var själv med och organiserade ”Black Monday”-demonstrationerna. Vi träffar henne framför ett sjukhus i Warszawa, där det till och med blivit svårt att göra en laglig abort.

– Enligt lagen ska man kunna göra en laglig abort här eller på något annat sjukhus i landet. Men problemet är att allt fler läkare nekar kvinnor rätten till laglig abort med hänvisning till sin samvetsfrihet, säger Ewa Wielicko.

Det synsättet blir mer och mer utbrett, att moralen är viktigare än att erbjuda kvinnor vård. I vissa delar av Polen finns inte en enda läkare som utför abort.

– Effekten av samvetsfriheten är så stark, att regeringen faktiskt inte behöver förbjuda abort helt, för i praktiken är det redan förbjudet, säger Ewa Wieliczko.

Hon är inte optimistisk inför framtiden, men för kvinnor som Ewa Kaleta fortsätter hon sin kamp.

Programmet Korrespondenterna speglar abort-frågan i Polen, Norge och USA, programmet finns att se här.

Omvända roller

Visa

Abort var tillåtet i Polen när det var olagligt i Sverige. Fram till legaliseringen 1975 var ”Polen-resorna” ett utbrett begrepp, då kvinnor som inte beviljats abort i Sverige åkte till Polen för att få hjälp av läkare där. I dag är situationen den omvända. Sedan 1993 är abort i Polen bara tillåtet i tre fall: om kvinnans liv är hotat, om fostret är allvarligt skadat eller om kvinnan blivit utsatt för våldtäkt eller incest. Nu är det de polska kvinnorna som tvingas söka hjälp utomlands.

Enligt en offentlig rapport (på polska) gjordes 1040 lagliga aborter i Polen 2015. Men kvinnorättsorganisationen ”Federation for Women and Family Planning” uppskattar att det egentligen sker runt 150.000 polska aborter varje år. De flesta i grannländer som Tyskland, Tjeckien och Slovakien – andra illegalt i Polen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer