Xiomara Castro blir insvuren som Honduras första kvinnliga president. Foto: Moises Castillo/TT

Honduras första kvinnliga president har svurits in

Uppdaterad
Publicerad

Xiomara Castro valdes till president i november 2020 och svors in som den första kvinnliga presidenten i landets historia, i en cermemoni på torsdagen. Regeringen står nu inför prövningar som en splittrad kongress, skuldberg och vacklande relationer med Kina, det skriver Reuters.

Castro, som är en del av vänsterpartiet Frihet och omstrukturering, har svurit på att kämpa mot korruption, fattigdom och våld. Under ceremonin lovade presidenten att föra en transparent politik och arbeta för social rättvisa under mandatperioden.  

– Den ekonomiska katastrofen som jag ärver saknar motstycke i vårt lands historia. Min regering kommer inte låta de strömningar fortgå, som dömt den yngre generationen till att betala skulden som uppkommit bakom deras ryggar, sade hon.  

Markerar slutet 

Maktskiftet markerar slutet för det 12 år långa nationalkonservativa partiets styre, med den impopulära Juan Orlando Hernandes i spetsen under de sista åtta åren. Han har bland annat blivit anklagad för korruption och för samröre med drogsmugglare.  

USA:s vicepresident Kamala Harris närvarade på ceremonin som tog plats på en fullpackad utomhusarena i huvudstaden Tegucigalpa. 

Xiomara Castro är gift med den tidigare presidenten Manuel Zalaya som avsattes i en kupp 2009.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.