Transitpassagerare äter lunch på flygplatsen i Moskva. Foto: Scanpix

Hongkong: Därför kunde Snowden fly till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

USA skrev fel mellannamn i sin begäran att få Edward Snowden utlämnad, hävdar Hongkong. Enligt Hongkongs justitieminister var det USA:s egna misstag som möjliggjorde NSA-läckans flykt till Ryssland. Skitsnack, svarar USA.

Visselblåsaren Edward Snowden befinner sig av allt att döma fortfarande på Sjeremetevo flygplats i Moskva. Ingen har sett till honom, men ryska myndigheter uppger att han är kvar i transitområdet på flygplatsen.

Och där kan han bli kvar länge. Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño sa under onsdagen att det kan ta månader innan landet fattar ett beslut om hans asylansökan. Ecuador är för tillfälligt det enda land som Snowden officiellt ansökt om asyl, uppger Wikileaks, enligt CBS News.

Snowden och USA:s avlyssning

Hongkong: Förvirring fördröjde ulämningen

Samtidigt fortsätter USA att pressa de länder som tros vilja hjälpa honom. Detta, och det faktum att USA har dragit in hans pass, gör att han” permanent” kan bli kvar i Ryssland, tror Wikileaks.

Nu säger Hongkong att det var de amerikanska myndigheternas egna misstag som möjliggjorde NSA-läckans flykt till Moskva, skriver Sky News.

Enligt Hongkongs justitieminister Rimsky Yuen hade USA i utlämningspapperna refererat till honom som ”Edward James Snowden”, eller bara ”Edward J Snowden”. I Hongkongs dokument stod det ”Edward Joseph Snowden”.

– De tre namnen är inte exakt likadana, därför ansåg vi att det fanns ett behov av förtydliganden, säger han.

USA: ”Köper inte” förklaringen

USA, som tidigare anklagat Hongkong och Kina för att ha ignorerat deras begäran att få Snowden utlämnad, köper inte förklaringen.

–  Regeringen gjorde ett medvetet val att låta en efterlyst komma undan, trots en giltig arresteringsorder. Beslutet har utan tvekan haft negativ inverkan på relationen mellan USA och Kina, säger Vita husets-talesperson Jay Carney, enligt CNN.

Rimsky Yuen håller dock fast vid sin motivering och säger att det var förvirringen kring Snowdens utlämningspapper som var anledningen till att processen fördröjdes.

– Fram till den minut Snowden lämnade landet hade de amerikanska myndigheterna inte svarat på vår förfrågan om förtydliganden, säger han, enligt Sky News.

Ryssland å andra sidan säger att de inte har något intresse att gripa Snowden.

– Han har inte brutit mot några ryska lagar. Han passerade inte gränsen och har rätt att flyga i vilken riktning han vill, sade Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov, under onsdagen, enligt CNN. Samtidigt tillade han:

– Och som presidenten uttryckte det, ju förr det sker, desto bättre.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Snowden och USA:s avlyssning

Mer i ämnet