En lag för nödlägen tas i bruk i Hongkong, meddelar den omstridda ledaren Carrie Lam. Foto: Philip Fong/AFP/TT

Hongkong inför förbud mot ansiktsmaskering

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen i Hongkong har infört en särskild lag för nödlägen, meddelar landets ledare Carrie Lam på fredagen. Lagen innebär bland annat maskeringsförbud vid offentliga sammankomster, rapporterar nyhetsbyrån AP.
– Vi måste stoppa våldet, säger den omstridda ledaren Carrie Lam efter tillkännagivandet.

Lagen är det senaste försöket att stoppa de våldsamma protesterna och motiveras med att demonstranterna inte ska kunna dölja sin identitet från polisen, rapporterar BBC.

Beslutet som presenteras i samband med en presskonferens med Carrie Lam på eftermiddagen, lokal tid, kommer att antas vid midnatt. På presskonferensen förklarade hon att maskeringsförbudet var nödvändigt eftersom ”nästan alla demonstranter som utför vandalism och våld täcker sina ansikten”, enligt CNBC.

– Syftet är att dölja sin identitet och komma undan lagen och de har blivit allt mer utmanande, säger ledaren.

Det är dock oklart hur ett maskeringsförbud ska kunna verkställas. Skyddsmasker är mycket vanligt förekommande bland befolkningen i regionen sedan SARS-utbrottet 2003, skriver nyhetsbyrån AFP.

”Ungdomar riskerar sina liv”

Protesterna i Hongkong drog igång i juni och utlöstes av ett lagförslag om att tillåta utlämning av misstänkta brottslingar till Fastlandskina.

De senaste veckorna har oron i staden tagit en mer våldsam vändning. I söndags blev en indonesisk journalist blind efter att ha träffats av en gummikula i sitt högra öga. Hon själv påstår att det var en polis som avlossade kulan. En liknande incident inträffade i tisdag när en 18-årig demonstrant skadades då han sköts i bröstet av en polis, rapporterar BBC.

– Ungdomar riskerar sina liv, de bryr sig inte om att bli fängslade i tio år, så att bära masker är inte ett problem, säger en 34-årig maskerad demonstrant till nyhetsbyrån AFP på fredagen.

Många demonstranter bär ofta maskering för att förhindra att de identifieras och arresteras av myndigheter. I de senaste protesterna i Hongkong har poliserna använt vattenkanoner för att spraya ett blått färgämne mot demonstranter för att göra det lättare att identifiera dem, skriver BBC.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i Hongkong

Mer i ämnet