Elizabeth Tang är demokratiaktivist från Hongkong på besök i Sverige. Hon tror inte att Carrie Lams besked lkommer att blidka demonstranterna. Foto: Dan Wergelius / Vincent Yu, AP, TT

Hongkongaktivist: ”För sent och för lite eftergifter från Kina”

Uppdaterad
Publicerad

– Eftergiften från Hongkongs ledare kommer för sent. Detta är inte tillräckligt för att få slut på protesterna. Det säger Elizabeth Tang, en välkänd demokratiaktivist från Hongkong på besök i Sverige.

Elizabeth Tang var en av grundarna av Hongkongs enda fria fackförening 1990. I dag leder hon den globala fackliga hushållsarbetarfederationen och är inbjuden som talare vid Palmecentret i Stockholm.

Många frustrerade

Hon tror inte att det nu tillbakadragna lagförslaget om utlämning kommer att leda till positiva reaktioner i demokratirörelsen.

– Protesterna har inte bemötts med annat än brutalt polisvåld under flera månader. Många är mycket frustrerade och vill ha en dialog kring flera krav. Ett av dem är en oberoende kommission som ska granska vad som verkligen skett när protesterna slagits ner. Vi kräver också att aktivister släpps ur fängelserna. Men det viktigaste för oss är rätten att välja våra egna ledare.

Är det realistiskt att tro att Kina skulle tillåta fria val i Hongkong?

– Vi hoppas på en seriös dialog och att Fastlandskina förstår att detta vore bra för alla parter, säger Elizabeth Tang till SVT Nyheter.

Hon anser att den ekonomiska skada som orsakats av demonstrationerna kan ha tvingat fram eftergiften om det omstridda lagförslaget.

– Upproret har skrämt bort turister och minskat inkomsterna för Hongkong, men det är inte vårt fel. Det är den kinesiska regimen som är ansvarig för det dödläge som uppstått, säger hon.

Även demonstranter har använt våld, bland annat brandbomber. Har de inte också ansvar för det upptrappade våldet?

– Jo, det är sant. Men polisen har övertaget, man kan inte jämföra styrkeförhållandet. Polisens handlingar styrs av direktiv från Peking.

Dialog med Kina

Elizabeth Tang tror att protesterna kommer att fortsätta tills en dialog med Kina inleds.

– Hongkongborna står bakom våra krav. Vi måste tala med varandra om hur vi kan rädda Hongkong och demokratin, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer