I ett uttalande uppmanar Anson Chan alla unga i Hongkong att inte förlora hoppet om sin framtid. Arkivbild från 2005. Foto: AP/TT

Hongkongs ”järnlady” Anson Chan drar sig tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Hon kallas för demokratirörelsens andliga ledare, men nu drar sig Hongkongs ”järnlady” Anson Chan tillbaka.

Chans besked kom bara några dagar innan Kinas nya säkerhetslag för Hongkong börjar gälla.

Anson Chan, 80, var högsta politiska tjänsteman i Hongkong både under brittiskt kolonialt styre och under de första åren som en del av Fastlandskina. Sedan dess har hon arbetat för politiska reformer i Hongkong. 

Det senaste året har hon kritiserat centralregeringen i Kina för att inte ha följt de avtal hon själv var med och förhandlade fram inför överlämnandet 1997. 

Nu skriver den 80-åriga Anson Chan i ett uttalande att hon avslutar sin politiska gärning och drar sig tillbaka för att få lugn och ro. Hon hänvisar till att hon vill ge sig själv tid att sörja sin dotter som dog för en tid sedan, och att hon nu vill spendera mer tid med sin familj.

Hatad av statliga media

En talesperson för Chan säger till South China Morning Post att hon inte kan kommentera om beskedet har med säkerhetslagen att göra.

Anson Chan är hatad av statliga kinesiska medier och anklagas ofta för att vara en av ”De fyras gäng” som har legat bakom protesterna i Hongkong i samarbete med USA och Storbritannien.

Hong Kong China News Agency häcklar beskedet från Chan och skriver att det är typiskt att hon “smiter” precis innan säkerhetslagen börjar gälla, och att hon hoppas på lugn och ro för egen del samtidigt som hon har varit en av de som skapat kaos och förstörelse i Hongkong under det senaste året.

Besviken på utvecklingen

När SVT Nyheter träffade Anson Chan i augusti förra året var hon besviken på den politiska utvecklingen i Hongkong:

– Jag känner detta särskilt starkt, eftersom jag hade en sådan stor del i att uppmana omvärlden att ha tilltro till det gemensamma avtalet och principen om ”ett land två system”.

Anson Chan blev ansiktet utåt för ”Det gemensamma avtalet” (The Joint Declaration) mellan Storbritannien och Kina som skrevs under 1984.

I uttalandet på fredagen riktar sig Anson Chan också sig också till unga människor i demokratirörelsen:

”Jag uppmanar alla unga att inte förlora hoppet om sin framtid och fortsätta att hålla fast vid de värderingar som är grunden för vår unika stad, men att göra det på ett lagligt och fredligt sätt.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.