ANALYS: ”Protesterna får Hongkongs ekonomiska styrkeposition att vackla”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

I Hongkongs fashionabla shoppingkvarter runt Kowloon Street går det plötsligt att ta sig fram obehindrat. Normalt får man gå med myrsteg bland otaliga kinesiska turister och ge sig ut på riskabla omvägar i trafiken när långa köer utanför de internationella lyxmärkesbutikerna proppar igen trottoarerna.

Ulrika Bergsten

Europakorrespondent

En växande, välbärgad övre medelklass från fastlandet brukar här omsätta sitt intresse för Versace, Bvlgari och Armani i månghövdade köpfester. Sommarens alltmer våldsamma konflikter mellan lokalregeringen och den demokratiska proteströrelsen har dock skrämt bort besökare och allt fler företag har noterat en negativ ekonomisk utveckling.

I onsdags presenterade analysföretaget IHM Markit sitt inköpschefsindex som understryker den negativa utvecklingen. IHM Markit har ställt frågor till inköpschefer på de stora Hongkongbaserade företagen och deras analys visar att ekonomin krymper för andra månaden i rad.

Torftigare tider

Hongkongs finansiella utveckling går inte att helt utläsa i gatulivet eller i den lokala rotationen på konsumtionsvaror. Det är Asiens viktigaste finanscentrum och brukar beskrivas som porten till Kina för västerländska företag och vice versa. Det är på Hongkongbörsen många kinesiska företag noterar sig för att öppna dörren för utländska investerare.  Hongkongs valuta, Hongkongdollarn, är knuten till den amerikanska dollarn och har traditionellt varit en starkare och – framför allt – en mer pålitlig valuta än den kinesiska, i bemärkelsen mindre politiskt manipulerad.

Handelskriget mellan Kina och USA har därför redan försvagat regionen. Visserligen är Hongkong inte drabbat av samma tariffer som fastlandet, men när de finansiella flödena sinar drabbas också slusskötarna. Nedgång i handel mellan Kina och utlandet medför torftigare tider för mellanhänderna i Hongkong.

Ökade lånekostnader

På fredagen kom så ännu ett ekonomiskt dråpslag för staden när ett av världens tre största kreditvärderingsinstitut, Fitch, nedgraderade Hongkongs kreditvärdighet med ett steg i sin betygsskala. Från AA+ till AA, löd domen, med en negativ prognos om ytterligare nedgradering. Det är första gången sedan 1995 Fitch sänker sitt kreditbetyg på Hongkong.

Effekten kommer att bli ökade lånekostnader för finansiella aktörer i Hongkong. Fitch angav två skäl för åtgärden, båda knutna till protesterna och vad de vänder sig emot: dels den instabila miljön för företag efter månaders våldsamma konflikter, dels en sviktande tilltro till det oberoende politiska och juridiska system som Hongkong garanterades vid återlämnande till Kina från Storbritannien 1997.

I enlighet med Deng Xiaopings paroll “Ett land, två system” skulle Hongkong under 50 år garanteras viss internpolitisk autonomi och ett oberoende juridiskt system. De politiska processernas oberoende har Peking sedan flera år naggat i kanten, och det som utlöste de pågående protesterna i Hongkong var ett lagförslag om utlämningsavtal som uppfattades som en prematur juridisk integrering – avtalet löper till 2047. 

Svenska företag tvivlar

På plats här i Hongkong finns knappt 200 svenska företag, allt från stora märken som Ikea, Volvo och HM till små konsultbyråer. Kristian Odebjer, vd på Svenska handelskammaren i Hongkong, säger att fler och fler svenska företag nu på allvar börjat tvivla på den långsiktiga framtiden här:

– Fler och fler politiska beslut som tagits ger oss en känsla av att Fastlandskina styr och att i framtiden kommer ta ett större grepp.

Just det Fitch hänvisade till i sin betygssänkning. 

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.