Foto: Scanpix

Nytt hopp för kattallergiker

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns det nytt hopp för alla allerigska kattälskare. En brittisk forskargrupp har upptäckt en metod som förhindrar att allergin bryter ut.

Det brittiska forskarlaget vid Cambridges universitet har studerat kattalllergen, det vill säga de proteiner som finns i partiklar av kattens päls, saliv och trampdynor, enligt BBC.

Allergenet leder till att personer som är känsliga mot just den här typen av partiklar drabbas av en allergisk reaktion.

Aktiverar signalväg

De brittiska forskarna upptäckte att kattallergenet aktiverar en signalväg när det befinner sig i närheten av ett vanligt bakteriellt toxin i kroppen.

När signalvägen aktiveras drabbas allergikerna av en kraftfull immunreaktion, vilket orsakar symptom som hosta, nysningar och täppt näsa.

Nya mediciner

Enligt dr Clare Bryant, som leder forskargruppen vid Cambridge, innebär upptäckten att man nu vet hur kattallergenet aktiverar kroppens immunceller.

– Genom att vi nu förstår vad som utlöser allergin finns det mediciner som har skapats för andra sjukdomar, som exempelvis blodförgiftning, vilka kanske skulle kunna användas på ett annat sätt för att antingen behandla eller förhindra kattallergi, säger hon till BBC.

Det brittiska allergiförbundet Allgergy UK säger i en kommentar att forskningen är ett ”viktigt steg framåt”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer