Hoppfull svensk stämning inför val till säkerhetsrådet

Uppdaterad
Publicerad

Hoppfullt och pirrigt. Så beskriver Margot Wallström känslan inför omröstningen i FN om huruvida Sverige ska ta plats i säkerhetsrådet. Samtidigt ser utrikesministern farhågor i och med den hårda konkurrens man har från andra EU-länder. – De stora medlemsländerna är inte så förtjusta i det, säger hon till SVT Nyheter på plats i New York.

På tisdag samlas FN:s generalförsamling till en omröstning om vilka fem länder som ska ta plats som nya icke-permanenta medlemmar i FN:s säkerhetsråd.

Sverige är ett av länderna som kandiderar, och den rödgröna regeringen har lagt mycket energi på kandidaturen.

Svensk kampanj till FN:s säkerhetsråd

”Hoppfullt och pirrigt”

Utrikesminister Margot Wallström (S) är nu på plats i FN:s hemstad New York, där den svenska kampanjen nu går in i slutspurten.

– Det är hoppfullt och pirrigt, men också full aktivitet här, säger Margot Wallström till SVT Nyheter, på den svenska FN-delegationens kontor i New York.

– Det känns som en god stämning, men vi vet att det är tuff konkurrens.

Konkurrerar med EU-vänner

För Sveriges del handlar det om att ta en av de två platserna som öppnas upp för gruppen av västeuropeiska länder. Om de två platserna konkurrerar vi med Italien och Nederländerna.

Enligt de allra flesta bedömare har Italien störst chans att ta sig in, medan det sedan anses vara jämnt lopp mellan Sverige och Nederländerna.

Sverige sökte först

Margot Wallström beklagar att Sverige konkurrerar med två andra EU-länder, och tar upp att Sverige var först med sin ansökan till rådet, redan 2005, under den förra socialdemokratiska regeringen.

Nederländerna inkom med sin kandidatur samma år. 2009 kom Italien in i bilden och skapade konkurrenssituation.

– Vi har jobbat för att få till rotation inom EU, men har inte fått gehör för det. Särskilt de stora medlemsländerna är inte så förtjusta i det.

”Historiska skäl att rösta på oss”

Sverige har suttit i säkerhetsrådet tre gånger, senast 1997-1998. Nederländerna har varit med fem gånger och då senast 1999-2000. När Italien senast satt i rådet, 2007-2008, var det sjätte gången för landets del.

Margot Wallström är hoppfull, och menar att det finns mycket som talar till Sveriges fördel i gruppen.

– För många länder finns historiska skäl att rösta på oss. Man kan titta på att vi inte är en gammal kolonialmakt, eller att vi är militärt alliansfria.

– Vi är också en av de största bidragsgivarna till FN-systemet.

Hon tar också upp vad Sverige har åstadkommit vid tidigare tillfällen i säkerhetsrådet, såsom fredsarbetet på Balkan, eller sättet att driva på för större insyn i politiken.

”Vi checkar varje box”

Sveriges FN-ambassadör Olof Skoog har drivit kampanjarbetet från delegationen i New York. Han håller med utrikesministern.

– Vi har så mycket som talar för oss, vi checkar varje box, men det är en tuff match såklart mot Nederländerna och Italien.

– Jag vet att våra konkurrenter jobbar jättehårt fortfarande, framförallt kanske i vissa huvudstäder där man har förhoppning om att man kanske kan vända deras löften de gjort till oss, säger Olof Skoog.

”Viktigt att mingla”

Själv ska Olof Skoog också ägna måndagen till ett sista ryck i ett försök att vinna över så många röster som möjligt.

– Alla val är fulla av oklarhet. Min kalender i morgon är helt full, det blir många telefonsamtal.

– Det är också jätteviktigt att mingla, att söka upp mina kollegor från andra länder. Mingla kan ha en liten negativ klang, att man egentligen inte gör så mycket, men det handlar om att sätta sig ner tillsammans och visa att vi tar alla på allvar, säger Skoog.

SVT Nyheter direktrapporterar från FN

I omröstningen på tisdag har alla 193 länder representerade i FN:s generalförsamling en röst vardera för varje plats som ska fyllas, och för att väljas in måste man ha två tredjedelars majoritet – vilket innebär 129 röster.

Om inget land får den nödvändiga majoriteten, fortsätter omröstningen i fler omgångar tills någon gör det.

SVT Nyheter kommer att vara på plats och rapportera direkt från omröstningen, på plats i FN i New York. Omröstningen inleds omkring kl 10 lokal tid, alltså kl 16 på tisdag svensk tid.

FAKTA: Medlemmar i säkerhetsrådet

I FN:s säkerhetsråd finns 15 medlemmar, varav fem är permanenta:

  • Frankrike, Kina, Ryssland, Storbritannien, USA

Till de övriga tio platserna röstas länderna in. De icke-permanenta medlemmarna sitter i två år vardera, och byts ut fem åt gången varje år.

Geogrupper

För att få en jämn spridning på länderna röstas de in genom fem olika geografiska grupper:

  • Afrika, Asien-Stilla havet, Karibien-Latinamerika, Västeuropa och andra stater (som även innefattar USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland), Östeuropa

Fem ut – fem in

De fem länder som lämnar rådet vid årsskiftet är:

  • Angola, Malaysia, Nya Zeeland, Spanien, Venezuela

Kandidaterna för att ta deras plats är:

  • Afrika (en plats): Etiopien
  • Asien-Stilla havet (en plats): Kazakstan, Thailand
  • Karibien-Latinamerika (en plats): Bolivia
  • Västeuropa och andra stater (två platser): Italien, Nederländerna, Sverige

Det är alltså bara i de asiatiska och västeuropeiska grupperna det finns en konkurrenssituation.

De stannar kvar

De övriga fem länder som sitter kvar i ett år till är:

  • Egypten, Japan, Senegal, Ukraina, Uruguay

Nio röster utan veto för beslut

För att ett beslut ska tas i rådet måste minst nio av de femton länderna rösta för förslaget.

De fem permanenta medlemmarna har också veto rätt, och kan därigenom egenhändigt blockera ett beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svensk kampanj till FN:s säkerhetsråd

Mer i ämnet