Hör dykaren Mikko Paasi om räddningsinsatsen: ”Det blev en kamp mot klockan”. Foto: TT/SVT/Pernilla Thelaus/Monkberry

Hör dykaren som räddade de thailändska pojkarna ur grottan: ”Chanserna var små”

Uppdaterad
Publicerad

Finländska Mikko Paasi var en av de dykare som räddade det thailändska fotbollslaget sommaren 2018. I SVT:s Skavlan berättar han om den dramatiska räddningsaktionen.

– Vårt val stod mellan att riskera en långsam död, eller försöka rädda några stycken.

Det var i juni 2018 som 12 pojkar och deras fotbollstränare försvann under en utflykt till grottsystemet Tham Luang i Thailand. Händelsen ledde till en räddningsinsats som följdes av hela världen.

– På grund av monsunregnet blev det en kamp mot klockan, säger dykaren Mikko Paasi som deltog i den stora operationen.

Skavlan

”Blev rätt fantastiskt”

Efter sjutton dagar i grottan lyckades alla 13 personer räddas, men enligt Mikko Paasi hade man inte vågat hoppas på att räddningsaktionen skulle sluta så bra.

– När vi diskuterade alternativen tyckte alla att även om vi bara får ut hälften, så är det en seger, säger han och fortsätter:

– Men slutresultatet blev rätt fantastiskt.

Se intervjun med Mikko Paasi i klippet ovan. Skavlan sänds fredag den 24 januari och går att se på SVT Play från klockan 17:00 på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skavlan

Mer i ämnet