Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör samtalet: Ryska höjdarens son luras till militärrjänstgöring – och vägrar ställa upp. Foto: Youtube-kanalen Popular Politics

Hör samtalet: Ryska höjdarens son luras med inkallelseorder

Uppdaterad
Publicerad

Ett klipp har fått spridning i Ryssland efter presidentens order om mobilisering. Det är medarbetare från oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs Youtubekanal som ringer upp vad som påstås vara sonen till Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov.

I direktsändning låtsas de vara från mönstringsbyrån med en inkallellseorder – och oviljan de möts av har väckt starka reaktioner i landet.

”Jag tänker faktiskt inte inställa mig hos er imorgon klockan 10.00. Ni ska förstå en sak, att mitt efternamn är Peskov. Det blir inte riktigt korrekt om jag inställer mig där”, hörs Nikolaj Peskov säga i inspelningen, och menar att det finns ”politiska aspekter” att ta hänsyn till.

Den oberoende exilryska tidningen Meduza skriver att Dmitrij Peskov bekräftat att Navalnyjs medarbetare har talat med hans son. Enligt Gudrun Persson, Rysslandsforskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), är det just spridningen av klippet som är intressant.

Kriget i Ukraina

– Videon illustrerar den djupa misstron som finns i den ryska befolkningen, att eliten på något sätt alltid klarar sig undan och har sina egna privilegier.

Elin Jönsson: Finns ett förakt mot eliten

SVT:s utrikesreporter Elin Jönsson säger att det till och med finns ett förakt mot människorna som får fördelar i det ryska samhället.

– Man ser dem dagligen om man bor i Moskva. De kan begå allvarliga brott utan konsekvenser och folk är otroligt trötta på det. Så det är klart att det får ett stort genomslag.

Hör det uppmärksammade telefonsamtalet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet