Mark Rutte är van att röra sig i offentligheten utan säkerhetsbevakning. Nu ökas säkerheten kring premiärministern. Foto: AP

Uppgifter: Nederländernas ledare kan vara förföljd av kriminella gäng

Uppdaterad
Publicerad

Nederländsk polis höjer säkerheten kring premiärministern Mark Rutte efter signaler om att han riskerar att kidnappas eller attackeras av kriminella nätverk. Det rapporterar flera nederländska medier.

Mark Rutte har lovat hårdare tag mot landets kriminella ligor efter mordet på den grävande journalisten Peter R de Vries.

Uppges skyddas av säkerhetspolis

Nu rapporterar flera nederländska medier att Rutte kan vara ligornas nya måltavla. Nederländska De Telegraaf skriver att det kommit signaler om att Rutte kan utsättas för en ”kidnappning eller attack” och att medlemmar i den ökända drogsmugglarligar ”Mocro Mafia” synts i närheten av premiärministern vid flera tillfällen.

Enligt tidningen har den nederländska säkerhetspolisen fått i uppdrag att skydda Mark Rutte med både ”synliga och osynliga medel”.

Enligt Algemeen Dagblad kom uppgifterna om ett misstänkta hot i början på september. Ett nytt möte har nu hållits mellan Mark Rutte och den nationella samordnaren för säkerhet och terrorism, vid vilket man kom fram till att premiärministerns skydd ska öka.

Vill inte kommentera

Varken säkerhetspolisen eller premiärministerns stab har velat kommentera uppgifterna.

– Jag har ingen möjlighet att kommentera. Vi kommenterar aldrig frågor som rör säkerhetsåtgärder, säger en talesperson vid parlamentet till nyhetsbyrån AFP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.