Foto: TT/SVT

Hotar blockera sociala medier i Thailand

Uppdaterad
Publicerad

Thailands nya militärjunta hotar nu med att blockera sociala medier i landet om dessa innehåller material som riskerar att provocera fram våldssituationer eller som motsätter sig militärkuppen.

”Om vi finner något som överträder detta så kommer vi att stänga av tjänsten omedelbart och ställa ansvariga inför rätta”, hette det i uttalandet som lästes upp i den statliga televisionen, rapporterar AFP.

Enligt AFP meddelar även militärjuntan via televisionen att man beordrat den förra premiärministern Yingluck Shinawatra, plus ytterligare tre släktingar till henne och hennes bror, miljardären Thaksin Shinawatra, att infinna sig hos de militära myndigheterna klockan tio på fredagsförmiddagen, lokal tid.

Politisk kris i Thailand 2013

”Alla väntar på att de ska bekänna färg”

Motivet till militärkuppen är fortfarande oklart, rapporterar SVT:s korrespondent Niklas Sjögren, på plats i Bangkok.

– Det som kommit fram i dag är att det lutar åt att de vill tillsätta en icke folkvald regering som skulle hålla i taktpinnen, reformera landet tills man går till val igen. Och det skulle ju i så fall vara något som regeringens motståndare kämpat för i månader.

– Alla väntar nu på att militären ska bekänna färg – vilken riktning de vill föra Thailand. Om det då blir så att de kommer att tillsätta en icke folkvald regering, så är jag rädd för att det kommer att fördjupa de problem och motsättningar som finns här i Thailand, säger SVT:s Niklas Sjögren.

Reinfeldt: Så klart oacceptabelt

– Det är så klart oacceptabelt med alla militära maktövertaganden, speciellt med bakgrund av att det här har hänt förut. Vi hade en liknande diskussion 2006, så vår uppmaning är naturligtvis att återgå till ett civilt styre och respektera de regler som finns för en demokrati, säger statsminister Fredrik Reinfeldt (M) om militärkuppen i Thailand.

Finns det några risker?

– Enligt de uppgifter som jag kunnat inhämta så bedömer vi inte det och det förutsätter att det är fortsatt lugnt. Det har varit oroligt i delar av Thailand en längre tid nu, men mycket mindre av detta har synts på de orter där många svenskar finns så där har vi inte några andra uppgifter än att det ska vara lugnt. Vi ska därför inte spekulera eller skapa grund till oro i onödan, säger Reinfeldt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politisk kris i Thailand 2013

Mer i ämnet