Volodymyr Hrojsman. Foto: TT

Hrojsman lovar bekämpa korruption

Publicerad

Ukrainas parlament har röstat ja till att godkänna Volodymyr Hrojsman som ny premiärminister. Därmed väntar en ny regeringsbildning och en trolig politisk omvälvning i landet. Hrojsman själv lovar bekämpa korruptionen i landet.

– Jag kommer att visa vad det verkligen innebär att leda ett land, sade Hrojsman inför omröstningen.

Den tidigare talmannen i parlamentet fick stöd av 257 ledamöter, betryggande fler än de 226 röster som krävdes för att godkänna honom. Omröstningen innebar även ett formellt godkännande av Arsenij Jatsenjuks avskedsansökan.

Teknokrater lämnar

Det var i söndags som Jatsenjuk meddelade att han beslutat att avgå som premiärminister på grund av den politiska krisen i landet.

Förhoppningen är att en ny ministär under Hrojsman ska kunna bryta upp det dödläge som hindrat försök att bekämpa korruption och försenat stora skuldåterbetalningar till utländska långivare. Samtidigt har reformivrare uttryckt oro över att flera erfarna väststödda teknokrater nu måste lämna regeringen, som i sin nya tappning väntas stärka president Petro Porosjenkos inflytande på den ekonomiska politiken.

Lovar bekämpa mygel

Den tunga posten som finansminister väntas gå till Oleksandr Danyljuk, som är vice stabschef hos presidenten. Även posten som ekonomiminister och förste vice premiärminister tycks ha vikts åt en Porosjenko-allierad.

Hrojsman lovar att en regering ledd av honom inte kommer se mellan fingrarna när det gäller korruption. I sitt tal inför parlamentet lyfte han även fram att han vill stärka banden med resten av Europa.

– Jag är medveten om vilka hot vi står inför. Jag skulle särskilt vilja understryka tre saker – korruption, ineffektiv styrning och populism, vilka inte utgör mindre hot än fienden i östra Ukraina, sade Hrojsman, med hänvisning till de proryska separatisterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer