Myggor som sprider zika-viruset. Foto: TT/AP/Felipe Dana

HRW: Brasilien riskerar nytt utbrott av zika

Uppdaterad
Publicerad

Människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) säger att dålig sanitet och dåliga vattenförhållanden som bidrog till ett utbrott av zika kvarstår i Brasilien och gör landet sårbart för att på nytt drabbas av viruset.

I maj i år blåste Brasiliens regering av det nationella nödläge som deklarerades när zikaviruset upptäcktes i landet 2015.

Human Rights Watch varnar nu för att ett nytt utbrott kan komma och säger att Brasilien har gjort för lite för att hjälpa de miljoner människor som inte har kontinuerlig tillgång till rent vatten och avlopp.

LÄS MER:  Zika-viruset kan skada vuxna

Organisationens rapport uppmanar också Brasiliens regering att avkriminalisera abort och ge mer stöd till barn som lider av effekterna av viruset. Zika kan leda till allvarliga fosterskador, inklusive mikrocefali, som gör att barnet föds med för litet huvud.

LÄS MER: Historien om zika

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Utrikes
Mer Nyheter