En kvinna bär på sitt barn och vandrar förbi barrikaderna i staden Nusaybin i sydöstra Turkiet. Foto: TT

HRW: ”Fler civila kommer att dödas i Turkiet”

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 civila, däribland kvinnor, barn och äldre, har dödats i strider i sydöstra Turkiet sedan i juli, rapporterar människorättsorganisationen Human Rights Watch. Dödsiffran väntas stiga kraftigt efter de senaste dagarnas militäroffensiv, enligt HRW.

Sedan en dryg vecka tillbaka har våldet eskalerat kraftigt i de kurddominerade områdena i sydöstra Turkiet. Den turkiska armén har börjat använda stridsvagnar och granater i strider med den kurdiska terrorstämplade gerillagruppen PKK och andra kurdiska militanta organisationer. Under offensiven har 110 militanta kurder dödats, enligt säkerhetskällor.

1,3 miljoner under utegångsförbud

Dessutom omfattas omkring 1,3 miljoner människor av utegångsförbud som pågått till och från i sydöstra Turkiet sedan augusti, enligt TIHV, Turkiska samfundet för mänskliga rättigheter.

Nu slår människorättsorganisationen Human Rights Watch (HRW) larm och menar att den civila dödssiffran nu är långt fler än 100 personer sedan i oktober och att många fler civila kommer att dödas under den pågående offensiven.

Minst 15 dödsoffer

HRW:s kontor i Turkiet har intervjuat lokala människorättsgrupper och intervjuat människor på plats i sydöstra Turkiet. Bara under september och november har man kunnat dokumentera 15 civila dödsoffer under de långtgående utegångsförbuden. Åtta civila har skadats av splitter och skottlossning.

De 15 civila dödades i städerna Cizre, Silvan och Nusaybin, som alla ligger i de kurddominerade områdena i sydöstra Turkiet. Dessa 15 är ”bara ett urval” enligt Human Rights Watch och menar att det verkliga antalet döda är mycket högre, men att det kräver en mer noggrann utredning för att säga den exakta siffran.

Civila beskjutna på gatan

Civila som intervjuats av HRW berättar om intensiv skottlossning där civila ofta blir beskjutna när de lämnar sina hem eller rör sig på gatan, eftersom soldater inte lyckas skilja på civila och fiendesoldater.

Under utegångsförbuden har hela stadskvarter varit utan vatten, el och tillgång till mat. Skadade personer ska dessutom ha vägrats få vård, enligt HRW.

Tiotusentals på flykt

Pro-kurdiska partiet HDP hävdar att 200.000 civila tvingats lämna sina hem på grund av våldsamheterna. Tankesmedjan International Crisis Group menar att det rör sig om över 25.000 flyktingar.

Under torsdagen och fredagen fortsatte striderna, bland annat i Cizre där armén skjuter med stridsvagnar och artilleri, rapporterar turkiska Cumhuriyet. Civila sågs vandrade på gatan med vita flaggor. Många civila sökte också skydd i moskéer.

Nedgrävda bomber

Kurdiska anhängare till PKK och YDG-H har grävt diken och skyttegravar och placerat ut nedgrävda bomber för att hindra regeringstrupper för att röra sig på gatorna. Dessutom dödades två turkiska soldater och sex skadades när deras fordon attackerades i ett bombattentat av PKK, enligt turkiska statsmedia.

Uppmanar till respekt av mänskliga rättigheter

Human Rights Watch uppmanar de kurdiska gerillagrupperna att sluta gräva skyttegravar. I sin tur måste den turkiska regeringen med absolut tydlighet se till att skadade får vård och att mänskliga rättigheter accepteras. Regeringen bör också se till att alla dödsfall utreds, uppmanar HRW.

Turkiet förnekar

Turkiet förnekar HRW:s påståenden och menar att man vidtagit alla åtgärder för att civila inte ska skadas i operationerna.

– Den huvudsakliga orsaken till att civila dör i regionen är PKK:s närvaro där. Det finns flera fall där PKK dödat civila för att de inte ville stödja PKK eller inte ville vika sig för deras hot, säger Osman Sert, talesperson för den turkiske premiärministern Ahmet Davutoglu till Al Jazeera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.