Kina och USA är låsta i vad som ofta beskrivits som ett ”handelskrig” – här möts delegationer i Vita huset förra veckan för att bryta läget. Foto: TT/AP

5G-bråket del i handelskrig mellan USA och Kina

Uppdaterad
Publicerad

USA går i bräschen för internationella krav på förbud mot kinesisk teknologi i 5G-nät världen om med hänvisning till spion-oro. Ren mobbning svarar Kina, som anklagar USA för att vilja hålla nere Kina på världsscenen.

Välkommen till ett bråk av globala mått där båda enligt experter har delvis rätt, men ingen lösning.

Att ha teknologi från kinesiska Huawei i sina 5G-nät är ingen höjdaridé, åtminstone inte om man vill samarbeta med USA kring underrättelsearbete. Det var beskedet från den amerikanske utrikesministern Mika Pompeo i en intervju i torsdags.

– Om länder tar in den och sätter in den i sina kritiska informationssystem, då kommer vi inte att kunna dela information med dem, säger Pompeo i intervjun med amerikanska Fox News.

– Vi kommer inte att kunna arbeta sida vid sida med (de länderna).

Kina: USA mobbar oss

Det är också USA som har varit drivande i att lobba för förbud eller andra hinder mot Huawei i olika länder. Det är amerikanska allierade – Australien, Nya Zeeland, Kanada – som har varit först ut att stoppa eller överväga att stoppa företagets 5G-teknik, efter uppmaningar från USA som självt i praktiken stängt ute Huawei från sin offentliga IT-verksamhet.

Såväl kinesiska myndigheter som representanter för Huawei har framhållit att det egentligen inte handlar om oro för Huawei och säkerheten i dess system. I stället handlar det om politik, och Kina anklagar USA för att pressa sina allierade att ta ställning mot Kina och kinesiska företag som del i den pågående handelskonflikten stormakterna emellan.

– USA pressar sina allierade att följa deras agerande. Det är ett tecken på mobbning, sade nyligen Kinas Sverigeambassadör Gui Congyou i en intervju med SVT:s Agenda.

Samtidigt framhåller ambassadören att gruppen USA-allierade som Washington kan sätta press på är i minoritet i världen, och att USA:s inflytande inte är lika stort i världens alla delar.

– Majoriteten av världens länder har dock presenterat en annan idé än USA och kommer inte följa deras exempel, utan fortsätta att samarbeta med Huawei, säger ambassadören.

Möjligt ”nollsummespel”

USA har å sin sida velat fokusera på vad man beskriver som ett reellt säkerhetshot från kinesisk teknologi.

Från amerikanskt håll har man ifrågasatt varför USA skulle motarbeta Huawei i syfte att skada kinesisk handel. Huawei har inga amerikanska konkurrenter heter det. I stället är det svenska Ericsson och finländska Nokia som är Huaweis rivaler på marknaden.

Ett sätt att tänka kring internationella relationer är dock att se det som ett ”nollsummespel” – alltså att man själv vinner om ens motståndare förlorar och tvärt om. Utifrån det resonemanget så skulle USA per definition tjäna på kinesiska motgångar.

Och konflikten mellan Kina och USA handlar inte bara om vad som är bäst för handel. Det handlar också om makt, och vad mer utrikespolitiskt hårdföra ”hökar” i den amerikanska politiken ser som ett stort och växande hot från Kina som global stormakt.

– Handelskriget mellan USA och Kina drivs inte bara av ekonomiska intressen, alltså potentiellt protektionistiska intressen, utan också av hökar i det amerikanska etablissemanget, säger Viking Bohman, Kinaforskare vid Utrikespolitiska institutet (UI).

Europa i svår situation

Men bara att stormaktskonkurrens har en avgörande roll betyder inte att säkerhetsoron kring kinesisk teknologi är spelad, enligt flera experter SVT Nyheter talat med. USA kan ha rätt i att kinesisk teknik kan utgöra problem, samtidigt som Kina kan ha rätt i att USA vill hålla tillbaka kinesiskt inflytande på den världspolitiska scenen.

Klämt mellan de här två bjässarna hamnar EU. Både Kina och USA är i dagsläget beredd att använda sina politiska och ekonomiska muskler för att tvinga igenom sin vilja även utanför sina egna gränser. Traditionellt står EU-länder närmare USA än Kina, men på sikt kan alltmer offensiv internationell handelspolitik kopplad till livsnödvändig infrastruktur tvinga europeiska länder till större självständighet, enligt Björn Fägersten, chef för UI:s Europaprogram.

– På kort sikt lär Europa mer eller mindre ställa sig på USA:s sida, säger han.

– På längre sikt lär dock känslan av att inte kunna sätta sin egen politik och strategi stärka ambitionen att skapa förmågan att bedriva en mer självständig politik, även inom ekonomiska och teknologiska områden.

Handelsbråk mellan USA och Huawei

USA har med oro sett på hur Kina växt sig allt starkare såväl på världsmarknaden som i den globala politiken. Parallellt med det har man anklagat Kina för alltmer industrispionage, hackning för att ”fuska” i internationell handel för att vinna fördelar.

Amerikanska myndigheter har pressat en rad länder att säga nej till Huawei-teknologi när de nu ska bygga ut 5G-nät och bland annat Australien och Nya Zeeland har redan förbjudit företagets teknik.

Frågan är högaktuell i de flesta europeiska länder. Utan att peka på något bolag sade energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) nyligen att det kan bli aktuellt med en svensk lagändring som kan stoppa leverantörer av 5G-teknik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.