Sammanlagt sexton in- och utrikesflyg från landets största flygplats blev försenade när Grizz sprang ut på landningsbanorna. Foto: Wikimedia Commons & Avsec på Facebook

Hund störde flygtrafik – sköts ihjäl av polis

Publicerad

En bombhund under uppträning slet sig tidigt på fredagsmorgonen på flygplatsen i Auckland, Nya Zeeland. Flera flyg försenades när hunden tog sig ut på landningsbanorna, och polis blev till slut tvungna att skjuta hunden. Många reagerar nu mot att hunden dödades, och menar att det borde ha räckt med en bedövningspil.

Hunden Grizz, som tränades upp för att arbeta som bombhund på flygplatsen i Auckland, Nya Zeeland, slet sig från sina skötare och sprang tidigt under fredagsmorgonen ut på landningsbanorna.

Sammanlagt sexton in- och utrikesflyg från landets största flygplats blev försenade, då man i över tre timmar försökte locka hunden bort från banorna.

– Hunden var uppenbart stressad och ville inte låta någon närma sig, så vi tog beslutet att skjuta hunden, säger Lisa Mulitalo, talesperson för flygplatsen, till Reuters.

”Försökte allt de kunde”

Polisskyttar kallades in och hunden sköts till döds, efter vilket flygtrafiken åter kunde komma igång.

– De försökte allt de kunde, men kunde bara inte locka tillbaka hunden. Jag tror den bara var uppskrämd, säger Mike Richards, talesperson för flygsäkerhetstjänsten i Nya Zeeland.

Dödsskjutning ifrågasätts

Grizz var en tio månader gammal hane, en korsning mellan bearded collie och korthårig vorsteh.

Många nyzeeländare reagerat starkt på Grizz öde, i traditionella såväl som sociala medier. De flesta ifrågasätter varför inte en bedövningspil kunde ha använts i stället för en skarp kula.

– De säger att de jagade hunden i tre timmar. De kunde säkerligen ha fått [en bedövningspil] från Auckland Zoo, säger Hans Kriek vid djurrättsorganisationen Safe till The New Daily.

Andra ifrågasätter också nivån på säkerhetsarbetet på flygplatsen, om en lösspringande hund kunde orsaka så stora problem för personalen.

”Inte det slut vi önskade”

Flygplatsen och säkerhetstjänsten som har hand om hundarna bedyrar att inga andra alternativ till skjutningen till slut kvarstod, och att man själv är skakade och sorgsna över händelsen, skriver TVNZ. Hundens personliga skötare ska ha erbjudits stöd och tröst av personalen.

Man ska också utreda händelsen för att försöka förstå vad som skrämde upp Grizz, och vidta nödvändiga åtgärder i träningsprogrammet för bombhundar om så behövs.

”Våra tankar går till hundens skötare. Detta är inte det slut någon av oss önskade, och polisen kallades enbart in som en allra sista utväg”, skriver också Nya Zeelands polis i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer