Fler än 2 miljoner människor har nu skrivit på uppropet. Foto: Skärmdump/TT

Fler än två miljoner kräver ny folkomröstning

Uppdaterad
Publicerad

2,3 miljoner människor har skrivit på ett krav för en andra folkomröstning om EU-medlemskapet – och det tickar på riktigt snabbt. Det stora antalet undertecknare fick underhusets webbplats att krascha under midsommaraftons kväll, skriver The Independent.

I den folkomröstning som hölls i Storbritannien den 23 juni röstade 48,1 procent av britterna för att stanna kvar i EU medan 51,9 procent ville lämna.

Det officiella valdeltagandet var 72,2 procent – för lågt tycker de som skrivit på kravet för en andra folkomröstning. Initiativtagaren till namnlistan skriver följande i beskrivningen av uppropet:

Brittisk EU-omröstning

”Undertecknade uppmanar regeringen att införa en regel som gör gällande att om rösterna för att lämna, eller stanna, är mindre än 60 procent, baserat på ett valdeltagande på mindre 75 procent, bör det hållas en andra folkomröstning.”

Många underskrifter i Corbyn-land

På lördagskvällen hade fler än 2,3 miljoner namnunderskrifter kommit in till uppropet om en andra folkomröstning.

En karta kopplad till det specifika uppropet, på underhusets webbplats, visar dessutom specifikt var de flesta av underskrifterna kommer från i Storbritannien.

En brasklapp till det stora antalet är dock att även icke-britter kan skriva upp sig på listan. För att få sitt namn på listan ska man fylla i namn och adress plus klicka i en ruta som intygar att man är brittisk medborgare.

Hög koncentration av personer som alltså vill se en andra folkomröstning om det brittiska EU-medlemsskapet ser ut att finnas i ungefär samma områden som där stanna-sidan hade starkt stöd.

Många från Islington

En av de valkretsar där uppropet har starkast stöd i nuläget är Islington north, i London. Bara här har tiotusentals namnunderskrifter kommit in på mindre än ett dygn. Just denna valkrets har en parlamentsledamot, denna så kallade MP är ingen mindre än Labourpartiets ledare Jeremy Corbyn.

Lätt intresse, men knappast någon folklig rusning av upprops-signerande britter. Så kan man bäst beskriva läget i avgående premiärminister David Cameron (Tories) valkrets Whitey, nordväst om Oxford. Liknande är situationen i Torypartikollegan och lämna-förespråkaren Boris Johnsons valkrets Uxbridge and South Ruislip.

I South Thanet, den valkrets i Kent där Ukip:s Nigel Farage ställde upp i parlamentsvalet senast, hade uppropet fått drygt 2.000 namnunderskrifter på midsommardagen. Farage har själv aldrig lyckats bli vald till parlamentsledamot i Storbritannien.

Efter brexit kommer bregret

Vilken effekt som namnlistan kommer att få är i nuläget oklart. Men brukligt är att upprop med över 100.000 namnunderskrifter som lämnas in till regeringen debatteras i det brittiska parlamentet.

Exempelvis fick ett upprop om inreseförbud för den republikanske presidentaspiranten Donald Trump stor uppmärksamhet i början av året.

Effekten av britter som ångrat sina röster eller på annat sätt har ågren över valresultatet i dag har synts på flera håll. Vissa har berättat själva för brittiska medier hur de önskar att de röstat annorlunda. Andra uttrycker ångern i sociala medier.

Efter fyndiga nyord som brexit och bremain började ordet bregret sprida sig i medier och sociala medier under lördagen. Bregret som alltså symboliserar britternas ånger efter omröstningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet