Foto: Scanpix

Hundra svalt ihjäl och kastades i havet

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en katastrof med burmesiska flyktingar tycks vara ett faktum, denna gång vid Sri Lankas kust.

De 31 pojkar och män som räddades från ett sjunkande fartyg av den lankesiska flottan i helgen har berättat om 98 personer som inte överlevde den två månader långa färden. De ska ha dött av undernäring och uttorkning och därefter kastats överbord.

Mat för bara en månad

– De sade att de hade mat och vatten med sig för en månad men att de varit på havet i två månader sedan båtens motorer slutade fungera, säger Prishantha Jayakody, talesperson för den lankesiska polisen, till nyhetsbyrån Reuters.

Enligt polisen är fartygets kapten en av dem som dött av uttorkning och svält.

Prishantha Jayakody säger också att de överlevande vill söka asyl i Indonesien eller Australien.

– De säger att de är muslimer från en by vid gränsen mellan Burma och Bangladesh.

Förföljd folkgrupp

Flyktingarna tillhör den förföljda folkgruppen rohingya. Burma betraktar rohingyafolket som illegala migranter från Bangladesh, där de inte heller har några rättigheter.

Enligt FN lämnade runt 13.000 personer gränstrakten mellan Burma och Bangladesh sjövägen under 2012, ofta på knappt sjövärdiga och överfulla fartyg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.