Foto: TT

Fyra gripna under demonstration i Tammerfors

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals nazister och motdemonstranter demonstrerar i Tammerfors. För att hålla isär de två grupperna har polisen stängt av broar till torget i centrum där nazisterna håller tal.

Motdemonstranter har kastat rökbomber och brandfacklor mot poliser, och en del bråk har inträffat. Fyra personer har gripits, oklart ur vilken av grupperna. Polisen kommer att inleda en utredning om våldsamt upplopp, meddelar polisen på Twitter.

Tågtrafiken mot Vasa och Björneborg fick också tillfälligt stängas av sedan demonstranter ställt sig på spåret, rapporterar FNB. Trafiken kom i gång efter en halvtimme.

Blockerar gata

Enligt polisen är det omkring 200 nazister och 300–400 motdemonstranter ur organisationen ”Tammerfors utan nazister” som demonstrerar. Finländska Yle uppskattar antalet totalt till ett tusental. Båda demonstrationerna har tillstånd, men starten var planerad med en timmas mellanrum och på olika platser för att hålla grupperna isär.

Bägge grupperna har förflyttat sig till området vid domstolsbyggnaden, där nazisterna håller tal medan motdemonstranterna blockerar en gata och ropar slagord, enligt Aamulehti.

Kan förbjudas

Av nazisterna som samlats är hälften medlemmar i NMR, resterande tillhör Soldiers of Odin-rörelsen och andra nazistiska grupper, enligt medieuppgifter.

Ridande poliser, polishundar och kravallpolis är på plats. Totalt har närmare 200 poliser i uppdrag att bevaka demonstrationerna. En arrangör till en av demonstrationerna har hoppat av, uppger polisen för Yle.

En domstol ska denna månad besluta om Nordiska motståndsrörelsens verksamhet ska förbjudas. Kravet kommer från polisen i Finland, som anser att organisationen uppmanar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.