Hundratals fast i sina hem efter jordskred i Kalifornien

Uppdaterad
Publicerad

Minst 17 människor har omkommit i södra Kalifornien i USA efter att en storm har utlöst ett kraftigt jordskred som har förstört flera hem. Samtidigt sitter hundratals människor fast i sina hem och räddningstjänsten arbetar för full för att rädda människor från leran.

Under onsdagsmorgonen, lokal tid, ska 300 människor har suttit fast i sina hus runt Santa Barbara i Kalifornien. Det är svårt att ta sig fram, då jordskredet lett till att träd och stenar blockerar vägarna. Räddningsarbetare använder helikoptrar och hundar i sökandet efter drabbade i bergsområdet. Många har redan räddats från sina hem.

De döda har hittats i lera och bråte vid räddningsarbetet i samhället Montecito nordväst om Los Angeles, enligt Santa Barbaras räddningstjänst. 25 människor rapporteras ha skadats i skredet.

Många saknade

Många larm har kommit om personer som saknas, enligt räddningstjänsten. Flera hus är nedsjunkna i lera och flera vägar är inte farbara på grund av nedfallna träd. Myndigheterna har därför uppmanat boende i området att stanna i sina hus i avvaktan på att räddningspersonalen når fram till dem.

– Vi hittar människor hela tiden, säger räddningstjänstens talesperson Yaneris Muniz.

En 14-årig flicka räddades från att ha varit begravd under bråte från ett av de förstörda husen.

Par räddade tvåårig flicka

Även en tvåårig flicka räddades från ett förstört hus. Flickan fördes till sjukhus där hon fick vård för en skadad höft.

– Jag vet inte hur hon överlevde, berättar en tårfylld räddningsarbetare, Berkeley Johnson, för Santa Barbara Independent.

Han och hans fru Karen hörde flickan gråta efter att jordskredet dragit förbi området och lyckades ge sig ned i det översvämmade huset för att rädda henne. Tillsammans med en brandman drog de ut henne från leran. Berkeley Johnson säger till tidningen att flickan såg ut som en ”lerig docka”.

– Hade vi inte gått till huset tror jag inte att barnet hade överlevt, säger han.

Kraftigt regn

De kraftiga regnen försvagade kullar ovanför Montecito. En flod översvämmades och drog med sig lera och stora stenar in i bostadsområdet.

De största regnmängderna mättes upp i Ventura County, där det kom 13 centimeter regn enligt National Weather Service Los Angeles. Samma område drabbades hårt av branden Thomas i december, och ingen växtlighet finns kvar för att ta hand om regnvattnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.