Arkivbild. Den brasilianska polisen har genomfört ett landsomfattande tillslag mot misstänkta kvinnomördare. Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

Hundratals gripna misstänkta för kvinnomord i Brasilien

Uppdaterad
Publicerad

Den brasilianska polisen har genomfört ett landsomfattande tillslag mot misstänkta brottslingar. Sammanlagt har fler än 1 000 personer gripits i tillslaget.

Mer än 200 personer har formellt anklagats för att ha utfört eller planerat mord, i flera fall på kvinnor, efter tillslaget.

På fredagseftermiddagen hade sammanlagt 1 027 vuxna och 75 tonåringar gripits i tillslaget där runt 6 600 poliser deltog, enligt uppgifter från myndigheterna.

Många fast för narkotika

14 av de gripna har formellt anklagats för kvinnomord. 143 andra anklagas för brott med koppling till den så kallade Maria da Penha-lagen, som sedan 2006 skärpt straffen för våld i hemmet i landet.

225 av de gripna i tillslaget har gripits för andra mordmisstankar, 224 för andra brott som narkotikahandel eller olagligt innehav av skjutvapen och 421 för ytterligare andra brott.

Fler våldtäkter i landet

Tillslaget är en del av regeringens ansträngningar att få bukt med den stigande våldsbrottsligheten i landet. Bland annat har antalet kvinnomord ökat kraftigt.

– En del brott är allvarligare och mer motbjudande, särskilt de som riktar sig mot kvinnor, säger landets säkerhetsminister Raul Jungmann.

Nyligen presenterades en rapport som visade att antalet mördade kvinnor i Brasilien steg med sex procent i fjol. Bland dem finns 1 133 fall av kvinnomord där offren medvetet dödats på grund av sitt kön.

Antalet våldtäkter ökade med mer än åtta procent jämfört med 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.