Han fick affärerna att blomstra – tack vare brexit-oroliga preppers

Uppdaterad
Publicerad

Vissa britters bubblande oro för kaos med matbrist vid en hård brexit skapade en idé hos Leeds-företagaren James Blake. En liten krisberedskapslåda med frystorkad mat i en så kallad ”brexit box”, för flera tusen kronor styck, har fått hans affärer att blomstra. Samtidigt har både regering och branschorgan i landet förklarat att det inte finns någon anledning att börja lagra mat.

Storbritanniens tillgång på mat och livsmedel är starkt kopplad till övriga Europa och EU. En tredjedel av av all mat som konsumeras i Storbritannien importeras från EU. Mellan 70 och 90 procent av allt frukt och grönt, beroende på säsong, importeras.

En hård avtalslös brexit innebär en utmaning vad gäller tillgången på livsmedel i Storbritannien, något som Leeds-företagaren James Blake noterade i december när han lanserade sin så kallade brexit-box. Den kostar motsvarande över 3 500 kronor och innehåller färdigrätter och mat som räcker i 30 dagar. Allt är frystorkat.

Brexit

– Jag tror det är viktigt för folk att kunna vara självförsörjande oavsett om det gäller brexit, eller något annan nödsituation. Med detta menar jag att ha ett litet matlager på plats, ifall något händer, säger entrepenören till SVT Nyheter, och tillägger:

– Vi vet inte exakt hur många vi sålt, men jag kan säga att försäljningen den här januari-månaden (2019) var vår bästa på tio år.

Branschen: ”Extremt oroade”

I samband med den stora Brexit-turbulensen under våren skrev cheferna för tio ledande snabbmatsrestauranger och livsmedelskedjor ett gemensamt brev till det brittiska parlamentets ledamöter:

“Vi är extremt oroade för att våra kunder kommer bli bland de första som får uppleva detta”, skrev företagsledarna tillsammans med British Retail Consotrium (BRC).

Frågan om huruvida brittiska hushåll bör förbereda sig för eventuella konsekvenser vid brexit har legat och puttrat, åtminstone sedan slutet av förra sommaren. Då släppte regeringen en lista med vägledande dokument under rubriken ”Hur man förbereder sig om Storbritannien lämnar EU utan överenskommelse”.

– Vi kommer att titta på frågan och säkerställa att det finns tillräckliga matleveranser, sade dåvarande brexitminister Dominic Raab i slutet av juli 2018.

”Glöm inte vapen”

Parallellt har en slags brexit-prepper-rörelse vuxit fram i landet. Detta märks exempelvis i den 10 000 medlemmar stora Facebook-gruppen 48% Preppers, eller i diskussioner på nätforumet Mumsnet, ett slags brittiskt svar på Familjeliv.se.

Här möts brexit-preppers för att dela med sig av allt från tips på pulver-kokosmjölk med riktigt lång hållbarhet till tankar om vad som verkligen inte får glömmas bort om brexit-apokalypsen slår till.

– Glöm inte vapen! Alla är väldigt duktiga på att säkerställa mat, men hungriga brexit-horder kommer att slita upp din dörr och ta alla dina saker, befarar signaturen PoisonousSmurf på Mumsnet.

“Preparing for brexit: How to survive the food shortages” och “The beardy preppers guide to surviving brexit” är två böcker på temat som utkommit senaste året.

Regeringen manar till lugn

I januari underströk regeringen i ett uttalande att “människor inte behöver bygga upp lager av mat eller vattenfilter”.

BRC och företagsledarna som skrev under det öppna brevet sade samtidigt att det inte finns någon anledning för människor i Storbritannien att börja lagra mat på grund av brexit-oro. Under våren tog matkedjorna viss höjd i sin lagerhållning för en eventuell hård brexit.

Det finns alltså ingen anledning för folk i landet att oroa sig över situationen med vare sig inhemsk produktion eller import från andra länder, rapporterade BBC om budskapet från regeringen mitt under vårens Brexit-kaos:

“Storbritannien har en hög nivå av livsmedelssäkerhet. Det kommer att fortsätta vara såhär, oavsett om vi lämnar EU med eller utan ett avtal”.

”Kommer bli köer och förseningar”

Företagaren James Blake håller inte med regeringen och BRC om att det skulle vara onödigt för privatpersoner att bygga livsmedelslager.

– När försörjningskedjan går av, och det inte finns någon mat kvar i butikerna, kommer priserna gå upp och tillgången blir inte densamma som tidigare. Det kommer bli köer och förseningar, säger han till SVT Nyheter.

I klippet ovan berättar James Blake mer om Brexit-lådan och varför han anser det vara viktigt för privatpersoner att förbereda sig för ett avtalslöst EU-utträde.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brexit

Mer i ämnet