Flera tusen kroppar befaras finnas i massgravarna som hittills hittats i Raqqa. Foto: Pablo Torres/SVT

Hundratals kroppar har grävts upp från en massgrav i Raqqa

Publicerad

Över 500 kroppar har grävts upp från en massgrav i Raqqa. Och enligt räddningsarbetare och volontärer finns över tusen kroppar till, tillhörande både civila och IS-krigare.

– Antalet är enormt. Det är så sorgligt, säger läkaren Mahmoud Hassan.

Det är den största massgraven som hittills hittats i den gamla självutnämnde IS-huvudstaden, Raqqa.

Grävandet har pågått i knappt en och halv månad, 516 kroppar har grävts fram, och man befarar att det finns över tusen till, rapporterar nyhetsbyrån AP.

– Antalet är enormt. Det är invånare i staden. Många av dem är mina släktingar och anhöriga. Det är släkt, grannar och vänner, säger rättsmedicinläkaren Mahmoud Hassan till SVT Nyheters Samir Abu Eid och Pablo Torres, som var på plats vid massgraven i mitten på november.

”Många av dem är mina släktingar och anhöriga”, säger läkaren Mahmouod Hassan. Foto: Pablo Torres/SVT

Från klockan åtta på morgonen och sju timmar framåt pågår arbetet med att försiktigt och systematisk gräva upp det onda som ligger dolt under jorden.

– Och alla ställer frågor till mig: ”Har ni inte hittat kroppen efter den eller den?”. Det vi hittar är förruttnade och lemlästade kroppar. Det är så sorgligt, säger Mahmoud Hassan.

”Värdefull bevisning kan gå förlorad”

Syriens Raqqa är mitt uppe i att läka gamla sår och bygga upp allt det som förstördes under IS skräckvälde. Hittills har räddningsarbetare och lokala volontärer hittat nio olika massgravar i, och i närheten av, Raqqa. De 516 kroppar som man nu grävt fram, förmodas vara både civila och IS-krigare.

Varje dag från klockan åtta på morgon börjar räddningsarbetare och volontärer med grävandet. Foto: Pablo Torres/SVT

– Vi jobbar mot klockan. De här kropparna ruttnar i en exceptionell takt, säger Sara Kayyali på människorättsorganisationen Human Rights Watch till AP.

– Om inte dessa kroppar bevaras och hanteras på ett korrekt sätt, kan mycket värdefull bevisning gå förlorad när vi ska ställa de ansvariga till svars för de brott som begåtts, säger Sara Kayyali.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.