Kamerorna har gömts i bland annat eluttag och hårtorkshållare, på bild till vänster. Foto: TT/AP

Hundratals par i Sydkorea smygfilmades under sex

Uppdaterad
Publicerad

Med kameror gömda i eluttag på hotell smygfilmades omkring 1 600 personer i Sydkorea. När de hade sex med varandra direktsändes det på nätet mot betalning – utan att de själva visste om det. Nu har två män gripits i härvan som ska ha involverat 30 boenden i landet, rapporterar CNN.

Två män har gripits och ytterligare två misstänks för inblandning i skandalen där hundratals par filmats i 42 rum på 30 boenden i Sydkorea. Brottet har skett i totalt tio städer runtom i landet, uppger CNN.

Små övervakningskameror har gömts inuti digital-tv-boxar, eluttag och hårtorkshållare, meddelade avdelningen för nätbedrägerier vid polisen på onsdagen.

Över 4 000 medlemmar

Totalt har omkring 800 par, 1 600 personer, filmats och materialet har direktsänts på nätet till betalande tittare.

Tjänsten samlade över 4 000 medlemmar, där ett hundratal betalade extra för tilläggstjänster för att till exempel kunna se om vissa direktsändningar.

Männen ska de senaste tre månaderna ha tjänat runt sju miljoner won, drygt 56 000 kronor, på den olagliga verksamheten.

Stor ökning av anmälningar

Olaglig filmning är ett stort problem i Sydkorea. Förra året gjordes över 6 600 anmälningar till polisen, vilket motsvarar ungefär en femtedel av alla anmälningar om sexuellt utnyttjande, skriver nyhetsbyrån Reuters. Antalet anmälningar har ökat kraftigt på senare år. 2008 stod olaglig filmning för bara 3,6 procent av fallen, enligt åklagare.

Förra året gick tiotusentals kvinnor ut på gatorna i huvudstaden Seoul för att protestera mot olagligt filmande och andra former av sexuella övergrepp, och krävde hårdare straff, uppger Reuters.

I november skärptes straffen, inte bara mot olagligt filmande utan även mot att sprida innehållet utan samtycke – brott som nu kan ge fängelse i upp till fem år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.