Den tidigare utrikesministern Abdullah Abdullah ledde det traditionella nationella rådslaget, loya jirga, där beslutet om att släppa fångarna togs. Foto: TT

Hundratals radikala talibanfångar släpps i Afghanistan

Publicerad

Tusentals afghanska ledare har godkänt frigivningen av 400 talibanfångar, som anklagas för allvarliga brott, under det traditionella nationella rådslaget, loya jirga.

Talibanerna beskrivs i resolutionen från mötet som radikala och ”hard core”, rapporterar Reuters.

– För att avlägsna hindren inför starten av fredssamtalen, för att stoppa blodspillan och för folkets bästa godkänner jirga frisläppningen av 400 fångar vilket talibanerna begärt, säger deltagaren Atefa Tayeb enligt AFP.

Afghanska myndigheter och talibanernas styre har tidigare enats om att frige ett visst antal fångar vardera, innan de tänker sätta sig ner och prata fredsavtal. Frigivningen av de sista 400 fångarna, varav flera beskrivs som ”högriskfångar” och som anklagas för brott som dödliga attacker på afghaner och utlänningar, har därför blivit en politiskt laddad stötesten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.