– Jag har skänkt bort alla mina osålda brudklänningar till blivande brudar som har ont om pengar. Jag hoppas att de får glädje av dem, säger Roberta Zerbetto. Foto: SVT/Domenico Mariotti

Hundratusentals italienska kvinnor har förlorat jobben

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av alla hundratusentals italienska kvinnor som förlorat sitt arbete på grund av covidkrisen.

Roberta Zerbettos bröllopsbutik gick i konkurs.

– Efter 31 års jobb, ett helt liv, tvingades jag stänga, säger Roberta.

Vägen till jobbet är inpräntad för alltid inom Roberta. Men hon kör den utan mål och mening, bara för att visa oss var hon hade sin butik. Vi åker genom Piove di Sacco, en småstad nära Padua, i norra Italien. Här, precis som i hela landet, har covidkrisen slagit enormt hårt mot ekonomin. Och allra hårdast har de italienska kvinnorna drabbats. Redan före krisen var arbetsmarknaden ojämställd. Nu är läget för många desperat.

– Bröllopssektorn är ett typexempel på en väldigt kvinnlig sektor som drabbats oerhört hårt, runt 90 procent av alla intäkter försvann i ett slag. Ingen gifter sig som läget är nu, säger Serena Ranieri.

”Jag har förlorat allt”

Hon är ordförande för Federmep, som organiserar landets bröllopsföretagare. Alla, från klänningsmakare som Roberta Zerbetto, till florister, sminköser, frisörer, cateringföretag och många fler, har förlorat sin inkomst.

– Det här kommer att påverka den redan eftersatta kvinnliga arbetssituationen i många år framåt, säger Serena Ranieri.

I Salerno i södra Italien kämpar bröllopsstylisten Francesca Ragone för att inte behöva slå igen sin verksamhet.

– Jag har förlorat allt. Varje dag öppnar jag dörrarna hit till min salong, för att försöka gå vidare. Men det är svårt, mycket svårt, säger hon.

Nära 450 000 jobbtillfällen borta

Enligt den italienska statistikbyrån Istat försvann i fjol 444.000 arbetstillfällen. Av dem var 312.000 kvinnojobb, alltså hela 70 procent. December månad står för den dystraste statistiken då de stora nedstängningarna under jul och nyår ledde till att folk handlade mindre och inte kunde resa och fira helgerna på hotell eller restaurang. Då försvann 101.000 jobbtillfällen enligt Istat och av dem var 99.000 kvinnoarbeten – alltså 98%.

De hårdast drabbade sektorerna i landet är just restaurangbranschen, hotellnäringen och turismen. Förutom de redan hårt kämpande kvinnliga småföretagare som nu tvingas stänga och avskeda sin kvinnliga personal drabbas städerskor, servitriser och vissa typer av hotellpersonal mycket hårt – alla utpräglat kvinnliga jobb i Italien.

Roberta Zerbetto är nu arbetslös men ville ändå vara generös i dessa svåra tider.

– Jag har skänkt bort alla mina osålda brudklänningar till blivande brudar som har ont om pengar. Jag hoppas att de får glädje av dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.