Hundratusentals demonstrerar i San Juan under måndagen. Även världsartisten Ricky Martin deltog. Foto: Reuters/TT

Hundratusentals kräver guvernörens avgång efter läckt chatt

Uppdaterad
Publicerad

Protesterna mot Puerto Ricos guvernör Ricardo Rosselló fortsätter. På måndagen använde polis tårgas för att skingra de hundratusentals demonstranterna, rapporterar The Guardian.

Under söndagen meddelade Ricardo Rosselló att han inte kommer att ställa upp inför nästa val, men sitter kvar mandatperioden ut. Först i valet 2020 kommer han att lämna sin post som partiledare för Partido Nueva Progresista (PNP).

Det räckte inte för demonstranterna. På måndagen valde hundratusentals att blockera gatorna i San Juan med krav på att Rosselló omgående ska lämna sin guvernörspost.

Missnöjet grundar sig dels på grund av en chattläcka, som visade hur Rosselló och elva av hans medarbetare skämtat nedsättande om kvinnor, homosexuella och dödsoffer efter orkanen Maria, som lamslog ön i september 2017 – men även anklagelser om korruption.

Ricky Martin i protestmarsch

Dagarna innan chattläckan uppdagades den 13 juli, greps ett antal administratörstjänstemän och entreprenörer – inklusive Rossellós tidigare utbildningssekreterare, misstänkta för att ha förskingrat pengar som skulle gått till återuppbyggnad av ön efter Maria-orkanen, rapporterar The Guardian.

En person som deltog under gårdagens protestmarsch var artisten Ricky Martin – som hånats i chattgruppen.

– De hånade våra döda, de hånade kvinnor, de hånade hbqt-samhället, de gjorde narr av människor med fysiska – och psykiska funktionshinder, de hånade överviktiga. Det räcker, säger han säger han i ett videoklipp som publicerats i sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.