Överlevande söker efter användbara föremål i ruinerna i Palu, Indonesien. Foto: TT

Hundratusentals människor i Indonesien går inte att nå efter jordbävningen och tsunamin

Uppdaterad
Publicerad

Ännu är omfattningen av jordskalvet och tsunamin i Indonesien inte känd. Även om staden Palu är illa drabbad har hundratusentals människor på andra ställen har också påverkats – men är omöjliga att nå.

Norr om Palu ligger Donggala, en region med 300 000 invånare. Just nu ligger den totala dödssiffran på över 800 personer, men den väntas stiga markant när räddningsarbetarna lyckas nå Donggala, som ligger mycket närmare jordbävningens epicentrum.

För det är just det som är problemet för tillfället: Att nå staden.

Tsunamin i Indonesien

Stor förödelse

Röda korset i Indonesien har laddat upp en video på sociala medier som visar människor som plockar upp resterna från sina söndertrasade liv. I det 21 sekunder långa klippet kan man se att knappt några hus står kvar.

Varning drogs tillbaka

Under fredagen skickades en tsunamivarning ut som drogs tillbaka efter 34 minuter, något som har väckt frågor. Men enligt myndigheterna slog tsunamin till under tiden som varningen fortfarande låg ute.

Däremot kvarstår frågorna kring varför varningssystemet inte verkar ha fungerat som de ska och varför inte fler boende i kustområdena evakuerats till högre belägna platser efter en så stor jordbävning, oavsett hur den officiella varningen såg ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tsunamin i Indonesien

Mer i ämnet