Foto: Scanpix

”Det liknar en revolution”

Uppdaterad
Publicerad

Motsättningarna i Ukraina skärps. Hundratusentals protesterar i Kiev.

Minst en halv miljon människor trotsade under gårdagen myndigheternas demonstrationsförbud och gick ut på gatorna i Ukrainas huvudstad Kiev i protest mot polisbrutaliteten i förrgår och mot regeringen och president Viktor Janukovitj som häromveckan beslutade att inte skriva på ett frihandels- och samarbetsavtal med EU.

Det är den största demonstrationen sedan den orange revolutionen 2004 som då ledde till ett regimskifte.

Krimkonflikten

– Det är inte längre ett demonstrationståg eller aktion. Det är en revolution, sade Jurij Lutsenko, landets tidigare inrikesminister.

Har byggt barrikader

– Läget är ganska spänt här just nu. Det finns en uppenbar rädsla för våld i natt, rapporterade Elin Jönsson i Rapport klockan 19.30 sedan Ukrainas inrikesminister hotat med hårdare tag mot demonstranterna.

– Demonstranterna har byggt barrikader vid Självständighetstorget och vid presidentadministrationens byggnad, sade Elin Jönsson som är på plats i Kiev.

Elin Jönsson berättade att demonstranterna tidigare i går stormat stadshuset och att de också försökt storma presidentpalatset.

– Då skadades 53 personer som fick söka sjukhusvård. Flera hundra poliser ska ha skadats. Många av dem svårt. De har bland annat fått skallskador, sade Elin Jönsson.

Ny revolution?

Frågan är om vi nu ser början till en ny revolution.

– Alla, som jag talat med, säger att det är många fler ute på gatorna än under den orange revolution. Den pågick under en månad och det här har ju bara pågått tio dagar, sade Elin Jönsson.

– Kievborna har kontrollerat hela centrum under dagen. Demonstrationerna har pågått över hela staden.

– Det liknar mycket en revolution. Mycket beror på vad som händer de närmaste dagarna, sade  Elin Jönsson.

– Mycket tyder på att det inte finns någon väg tillbaka men vart det ska leda är för tidigt att säga.

Trotsar varningar

Enligt Elin Jönsson struntar demonstranterna i varningarna från regeringen

– De säger att de kommer att stå emot allt. De har tejpat fast plastflaskor på kroppen som skydd och kallat in afghanistanveteraner för att skydda dem mot polisen, sade hon.

Ukrainas inrikesdepartement varnade tidigare i dag demonstranterna för att ställa till oreda eller bryta mot lagen.

– Polisen kan inte undvika att reagera på det. Vill vi gå samma väg som Libyen, Tunis? Om det kommer uppmaningar om storskalig oro kommer vi att reagera, sade inrikesminister Vitalij Zachartjenko.

Bildt manar till fredliga protester

Utrikesminister Carl Bildt och hans polske kollega Radek Sikorski, som hårdast drivit frågan om att närma EU och Ukraina till varandra, uppger att de är imponerade av att så många ukrainare trotsat kylan för att demonstrera.

EU är, skriver de i ett gemensamt uttalande, fortfarande redo att ”underteckna överenskommelsen så snart president Janukovytj är redo att göra det”.

I en pil riktad mot Ryssland skriver de, att utan bevis på ekonomiska reformer låter sig inte EU ”dras in i ett meningslöst budkrig om Ukrainas framtid”. Mer rakt på sak yttrar ministrarna att de ”starkt ogillar Ryssland position och handlingar”.

De manar till uteslutande fredliga protester, och avslutar med orden:

– Vi är övertygade om att det ukrainska folket kommer att uppfylla sin dröm om en europeisk framtid.

EU och Ukraina

* EU och Ukraina har länge förhandlat om ett stort frihandels- och samarbetsavtal. EU har dock krävt juridiska reformer och ett frisläppande av förra premiärministern Julia Tymosjenko, vars sjuåriga fängelsedom anses vara politiskt betingad.

 * Sedan parlamentet inte kunnat enas om en lagändring för att ge Tymosjenko vård utomlands meddelade Ukrainas regering nyligen att man vill ta en paus i förhandlingarna och i stället ha trepartssamtal där även Ryssland ingår.

 * EU ville dock fortfarande att Ukraina skulle underteckna avtalet vid toppmötet mellan EU:s stats- och regeringschefer och ledare och sex forna sovjetrepubliker som hölls i Vilnius i torsdags och fredags. Så skedde inte.

 * Efter mötet i Vilnius började demonstranter samlas i Kiev. De skingrades brutalt på lördagen men på söndagen räknades de i hundratusentals.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet