Demonstranter i Bukarest med dockor föreställande flera ledande makthavare. Foto: TT

Hundratusentals i fortsatta protester i Rumänien

Uppdaterad
Publicerad

Rumäniens justitieombudsman överklagar regeringens dekret, som innebär att vissa korruptionsbrott avkriminaliseras. Beslutet har utlöst de mest omfattande protesterna i landet sedan Nicolae Ceausescu störtades 1989.

Tiotusentals människor samlades i huvudstaden Bukarest för demonstrationer fjärde dagen i följd. I sammanlagt över 70 städer gick människor ut på gatorna för att protestera mot lagändringen, enligt Reuters. Omkring 200.000–250.000 människor demonstrerade över hela landet på fredagen, enligt uppskattningar i medier.

Kan fria korruptionsdömda tjänstemän

Den socialdemokratiska regeringens kritiserade dekret kan innebära att flera politiker undviker åtal för maktmissbruk, däribland det styrande partiet PSD:s ledare Liviu Dragnea. Ett annat lagförslag kan fria tjänstemän som dömts för korruption från fängelse.

Rumäniens chefsåklagare Augustin Lazar välkomnade på fredagen justitieombudsmannen Victor Ciorbeas beslut att föra dekretet till författningsdomstolen. Lazar meddelade också att han själv parallellt försöker få en appellationsdomstol att ta upp fallet, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Om dekretet inte stoppas kan det träda i kraft om ungefär en vecka.

Ett av EU:s mest korrupta länder

Försvarare av det snabbehandlade dekretet har pekat på att det behövs för att minska kriminalvårdens börda, eftersom landets fängelser är överbelagda.

Rumänien är ett av de fattigaste och mest korrupta länderna i Europa. När landet gick med i EU 2007 var det på villkor att man försökte få slut på korruptionen, som är utbredd högt upp i makteliten.

Fakta: Omtvistat parti vid makten

Socialdemokraterna (PSD) kom återigen till makten i december 2016, ett år efter det att partiet tvingades bort av protester efter en nattklubbsbrand som många kopplade samman med korruption och straffrihet. Partiledaren Liviu Dragnea utsågs inte till premiärminister på grund av en villkorlig dom för röstfusk.

Om det nya regeringsbeslutet träder i kraft kommer det att sätta punkt för den pågående rättegången mot Dragnea, som är anklagad för att ha använt sitt politiska inflytande för att garantera två anställda på PSD:s högkvarter statliga löner mellan 2006 och 2013. Tiotals andra politiska figurer från olika partier kommer att gynnas av dekretet som avkriminaliserar vissa korruptionsbrott, om de ekonomiska skadorna inte överstiger runt 420 000 kronor.

Dessutom har regeringen godkänt ett lagförslag om amnesti för fångar som inte dömts för våldsbrott och som avtjänar straff på upp till fem år. Det behöver dock godkännas av parlamentet.

Källa: AFP, Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.