I dag väntas den största demonstrationen i samband med installationen av Donald Trump i form av en marsch genom Washington DC. Foto: TT

Hundratusentals marscherar under Trumps första dag som president

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnor från hela världen har kommit till USA:s huvudstad för att delta i vad som kommer att bli den största demonstrationen i samband med Donald Trumps presidentinstallation. Uppemot 200.000 personer väntas delta i Women's march on Washington – och en stjärnspäckad dag står på agendan i huvudstaden Washington DC. 

Inte alla firade när USA i går fick en ny president. Samtidigt som installationen vid Kapitolium fortlöpte under fredagen, och senare när president Donald Trump och hans vicepresident Mike Pence med familjer åkte längs Pennsylvania Avenue i sin första parad, har flera mer eller mindre våldsamma demonstrationer pågått i andra delar av staden. 

Den stora dagen var egentligen igår, men i dag vänds världens blickar återigen mot Washington DC.

Nu väntas människor samlas från hela landet för att sedan marschera genom huvudstaden. Enligt flera amerikanska medier har 1.200 bussar ansökt om parkeringstillstånd, jämfört med mindre än 400 ansökningar under själva installationen.

”Det är upprörande”

Annie Chiorazzi.

Annie Chiorazzi är en av dem som både valt att närvara vid installationen av Donald Trump och den efterföljande paraden längs Pennsylvania Avenue. SVT Nyheter möter henne strax innan presidenten själv åker förbi i sin pansarbeklädda bil – till åskådarnas jubel.

– Det är upprörande att se. Jag har aldrig sett så här många Trump-supportrar på samma ställe samtidigt. Det får en att förstå att det här är på riktigt. Jag är här nu för att se vad som händer, men jag har kommit till Washington för att gå i marschen.

”The Women's march on Washington” startade som en reaktion till den demokratiska kandidaten Hillary Clintons förlust mot Donald Trump i presidentvalet. Det började som ett upprop i sociala medier och har nu förvandlats till vad som kan bli en av de största demonstrationerna i samband med en amerikansk presidentinstallation.

Vill blicka framåt, inte bakåt

Enligt arrangörerna, som bland annat innefattar organisationen Planned parenthood, är tanken inte att den stora demonstrationen ska vara anti-Trump, utan istället en positiv och framåtblickande dag.

Även om marschen startade som en reaktion som handlade främst om kvinnors rättigheter har det utvecklats till en dag som bland annat handlar om att stoppa våldet mot kvinnor, om arbetares rättigheter, aborträttigheter, HBTQ-rättigheter, om invandrares rättigheter och mycket annat. 

Arrangörerna har antagit en bred plattform och vem som helst får delta till skillnad mot vad namnet kan antyda. 

Demonstrationer även under installationen 

Redan i går var missnöjet med den nye presidenten märkbart i Washington DC. Bara en kort promenad från det inhägnade området där det vimlat av röda ”Make America great again”-kepsar har helt andra slagord – som ”Not my president” eller ”Love trumps hate” – mött förbipasserande.  

Flera sammandrabbningar skedde mellan poliser och demonstranter, under en av de mer våldsamma krossades skyltfönster och bilrutor, och polisen svarade med tårgas.

Detta resulterade i en hel del gripanden – uppåt 200 stycken, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Vid en annan demonstration sattes en limousin med texten ”We the people” i brand. 

Läs också: Våldsamma demonstrationer under installationen

Foto: TT

Flera stjärnor ska delta 

Med start klockan 16 svensk tid kommer människor att samlas för att under tre timmar av talare och framträdanden.

Flera stjärnor, som sångerskan Janelle Monáe och skådespelerskorna Scarlett Johansson, America Ferrera och Ashley Judd väntar delta.  

Därefter, vid klockan 19.15 svensk tid, börjar marschen och går från startpositionen till ”The Ellipse”, en park i närheten av Donald Trumps nya hem – Vita Huset. 

Samtidigt som människor samlas i hjärtat av USA:s politiska värld uppger arrangörerna för marschen att över 600 solidaritetsmanifestationer, ”Systermarscher”, för kvinnors och mänskliga rättigheter planerade runtom i världen.

Talare: Cecile Richards, Erika Andiola, Ilyasah Shabazz, J. Bob Alotta, Janet Mock, LaDonna Harris, Maryum Ali, Melanie Campbell, Rabbi Sharon Brous, Rhea Suh, Sister Simone Campbell, Sophie Cruz, Zahra Billoo, America Ferrera, Angela Davis, Gloria Steinem, Ashley Judd, Scarlett Johansson, Melissa Harris-Perry, Michael Moore, Amanda Nguyen, Randi Weingarten, Van Jones, George Gresham, Mothers of the Movement (Sybrina Fulton, Lucy McBath, Maria Hamilton, Gwen Carr), Hina Naveed, Judith LaBlanc, Kristin Rowe-Finkbeiner, Aida Hurtado, Melissa Mays, Raquel Willis, Rosyln Brock, Sister Ieasha Prime, Mayor Muriel Bowser, Ai-jen Poo, Wendy Carrillo, Dr. Cynthia Hale, and the march co-chairs Bob Bland, Carmen Perez, Linda Sarsour, och Tamika Mallory

Uppträder gör bland andra Janelle Monáe, Maxwell, och Angelique Kidjo

Källa: Women's march on Washington

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet