Höstarmélarven gör stora skador på många viktiga basgrödor som majs, durra, ris och sockerrör. Foto: CABI

Hungrig larv förstör basgrödor i Afrika

Uppdaterad
Publicerad

Den lilla höstarmélarven har blivit ett hot mot många viktiga grödor på den afrikanska kontinenten. Larven är extremt hungrig och en allätare som ger sig på ett hundratal växtarter som majs, durra, ris och sockerrör. Efter att ha stoppats i Amerika sprider larven sig nu med rekordfart i Afrika.

Höstarmélarven tuggar sig fram i de flesta länder söder om Sahara och förstör viktiga basgrödor på sin väg över kontinenten. 2016 hittades larven i Nigeria för första gången och nu är den etablerad i 43 länder i Afrika.

Gillar majs

Larven gillar framförallt majs och äter alla delar av växten, gärna de unga plantorna. Den har en snabb generationscykel, och en vuxen hona kan lägga mängder av ägg.

– Den kan bilda en ny generation på en månad och sprider sig enormt snabbt, säger Tobias Malm, insektsexpert och forskare på Naturhistoriska riksmuseet.

Höstarméfjärilen kan flyga långa sträckor och sprider sig över den afrikanska kontinenten. Foto: Wikimedia commons

En hona kan lägga omkring 1.000 ägg och kan som vuxen flyga 100 kilometer under en natt. Stora majsproducenter som Nigeria och Tanzania riskerar att förlora hälften av sin majsskörd, enligt forskare vid CABI, ett internationellt center för jordbruk och bioforskning.

Ingen hot i Sverige

Insekten kommer från Mellanamerika och var länge ett allvarligt problem i många länder på den amerikanska kontinenten. I Sverige har inga exemplar hittats. Den är frostkänslig och utgör därför ingen större risk i länder med minusgrader.

Höstarmélarven äter många växtarter och alla delarna av växten skadas. Foto: Wikimedia commons

I Amerika har man lyckats begränsa larvens skada genom att odla fram genförändrade varianter av grödor som var resistenta mot larven. Även insektsgifter används och biologisk bekämpning med bakterier och steklar.

Förbud mot GMO

Men i de flesta länder i Afrika råder förbud mot genförändrade grödor och det saknas resurser att utveckla höstarmélarvens naturliga fiender.

– Man befarar att larven kan hota mer än 20 procent av majsskörden om inget görs, säger entomologen Tobias Malm. Han menar att frågan börjar tas på allvar men att det behövs stöd i stor skala för att avvärja en allvarlig matkris i många av länderna i Afrika.

Fakta: Spodoptera frugiperda, höstarmélarven

Höstarmélarven är larvformen av en fjärilsart av familjen nattflyn. Det vuxna nattflyet har en vingbredd på 32-40 millimeter och har vidsträckt utbredning i östra och centrala Nordamerika och i Sydamerika. Den kan inte övervintra i minusgrader. Larven är invasiv och äter huvudsakligen gräs av olika slag och grödor som majs, ris, durra och sockerrör. Höstarmélarven har en livscykel på under 30 dagar på sommaren i gynnsamt klimat och 80-90 dagar under höst och vinter.

Den afrikanska armélarven är en liknande insekt som funnits på den afrikanska kontinenten i många år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.