Castello d'Evoli är en av alla gamla byggnander i den knappt 900 personer till invånarantalet lilla byn Castropignano i Italien. Foto: Sdv18sdv at it.wikipedia

Ännu en italiensk by rear ut hus – för tio kronor

Publicerad

Italienska byar fortsätter att rea ut hus för att locka till sig nya invånare. Nu säljer det pittoreska lilla bergssamhället Castropignano ett hundratal gamla fastigheter – för tio kronor styck.

– Jag vill stoppa förfallet och hålla byn levande, säger borgmästare Nicola Scapillati.

Italienska byar som Salemi på Sicilien och Santo Stefano di Sessanio i Abruzzo har den senaste tiden sålt ut gamla hus till låga priser för att rädda sina ekonomier och locka till sig nya invånare.

Nu sällar sig ännu en by till skaran.

Det pittoreska lilla bergssamhället Castropignano i södra Molise, cirka 224 kilometer söder om Rom, erbjuder nu den som vill att köpa ett hus för en euro, vilket motsvara cirka tio kronor, rapporterar CNN.

– Jag vill stoppa förfallet och hålla byn levande, säger borgmästare Nicola Scapillati.

Byn marknadsförs som extremt lugn, med fin omgivande natur, syrerik luft, fantastisk utsikt och som en ”detox” från den dagliga stressen.

Men det finns villkor. Köparen förbinder sig att renovera huset inom tre år och även lägga att en handpenning om 2000 euro, vilken återbetalas när renoveringen är färdigställd.

Vill inte ha fastighetsboom

Totalt handlar det om ett hundratal äldre fastigheter i Castropignano som anses vara övergivna eller på annat sätt kraftigt eftersatta i underhållet som nu ska hitta nya ägare. Och prislappen är fast – det viktiga är, enligt borgmästaren, att det är rätt köpare.

– Utan renovering är dessa byggnader en fara, de kan kollapsa vilken minut som helst. Det är också en fråga om att göra byn säkrare, säger Nicola Scapillati.

Hans förhoppning är nu att projektet främst ska locka personer som vill driva bed and breakfast, en butik, en hantverksaffär eller bara vill ha ett unikt hem.

Detta då Castropignano precis som många andra mindre samhällen i landet har drabbats svårt av avfolkning och arbetslöshet till följd av finanskriser och nu en pandemi. Samtidigt präglas de starkt av en åldrande population där 60 procent av invånarna i exempelvis Castropignano i dag är över 70 år.

Många har hört av sig

– Det här är en riktad och skräddarsydd operation. Folk måste veta exakt vad de skriver upp sig på, säger Nicola Scapillati till CNN.

– Jag vill inte att min stad invaderas av spekulanter eller förvandlas till en kommersiell plats för fastighetsutveckling.

Enligt Nicola Scapillati, som själv kommer att förmedla kontakt mellan säljare och köpare, har ett dussintal intresserade från hela Europa redan hört av sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.