En bild från juni 2014. Janez Jansa, ledare för Slovenska demokratiska partiet (SDS), gör segertecknet. Detta var strax innan han påbörjade ett fängelsestraff för korruption. Foto: TT

Slovenien går till val efter premiärministerns avgång

Uppdaterad
Publicerad

Främlingsfientliga Slovenska demokratiska partiet (SDS) ligger bäst till i opinionsmätningarna inför dagens parlamentsval i Slovenien. Men partiet – som fått stöd av Ungerns ledare Viktor Orbán – lär få svårt att hitta koalitionspartners.

Valet fick tidigareläggas en aning eftersom landets premiärminister Miro Cerar valde att avgå i mars. Efter strejker i den offentliga sektorn och käbbel inom regeringskoalitionen blev droppen för mittenpolitikern Cerar ett beslut av landets högsta domstol att stoppa planerna på ett stort infrastrukturprojekt.

Under slutet av valkampanjen har SDS och dess ledare Janez Jansa spurtat i mätningarna och samlar runt 25 procents stöd – långt före tvåan, den tidigare komikern Marjan Sarecs antietablissemangsrörelse som spås landa på runt 12 procent.

Ungersk inblandning

Den avgående premiärministerns Moderna centerpartiet har dalat till blygsamma 9 procent.

Det går dock inte att utesluta en oväntad valutgång då så många som 40 procent svarat att de inte bestämt sig, eller att de inte vill avslöja, hur de tänker rösta.

SDS:s starkt invandringskritiska retorik och dess allians med grannlandets premiärminister Viktor Orbán har dominerat slutet av valkampanjen. Den ungerske ledaren deltog nyligen på ett SDS-konvent. Och enligt uppgifter i slovenska medier har Jansas kampanj fått ungerskt stöd då mediebolag därifrån ska ha investerat stora summor i en tv-kanal och tidning som delägs av SDS.

”Över alla gränser”

Men om SDS vinner valet får partiet svårt att bilda regering.

– Att sprida rädsla (för invandrare) och att få premiärministern i ett grannland att blanda sig i vårt val är att gå över alla gränser, sade Sarec nyligen i en intervju med nyhetsbyrån AFP, där han liksom de andra stora partierna uteslöt ett samarbete med SDS.

Vallokalerna öppnade klockan 7 i morse och stänger klockan 19. Antalet röstberättigade är 1,7 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.