Berit Reiss-Andersen, ordförande i Nobelkommitén. Foto: TT

Nobels fredspris tilldelas kampanj för att avskaffa kärnvapen

Uppdaterad
Publicerad

Nobels fredspris år 2017 tilldelas ICAN, en internationell anti-kärnvapenkoalition.

Organisationen prisas för arbetet med att visa på farorna med kärnvapen och kampen för att nå ett internationellt kärnvapenförbud.

– Jag är chockad. Det här är fantastiskt, säger ICAN-chefen, svenska Beatrice Fihn.

ICAN – International Campaign to Abolish Nuclear Weapons – är en internationell koalition som syftar till att utrota kärnvapen i världen. ICAN grundades 2007 i Melbourne i Australien, och har sitt huvudkvarter i Genève i Schweiz. Koalitionen har i dagsläget 468 partnerorganisationer i 101 länder.

ICAN tilldelas priset med motiveringen ”för deras arbete med att uppmärksamma de katastrofala humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för deras banbrytande insatser för att åstadkomma ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen”.

Nobels fredspris 2017

– Wow. Det här är fantastiskt, säger ICAN-chefen Beatrice Fihn i telefonsamtalet med Nobelkommittén som har lagts ut på twitter.

Uppmuntrar mot en kärnvapenfri värld

– Vi lever i en värld där risken för att kärnvapen används är större än på länge. Årets fredspris är en uppmuntran till länder att fortsätta arbetet mot en kärnvapenfri värld, säger den norska Nobelkommittén Berit Reiss-Andersen.

Reiss-Andersen pekar på att fler länder moderniserar sin kärnvapenarsenal och att risken är stor att fler länder skaffar sig kärnvapen, exempelvis Nordkorea.

– ICAN har varit den ledande aktören i kampen för ett förbud mot kärnvapen reglerat i internationell rätt, säger Reiss-Andersen.

Foto: Twitter: @NobelPrize

”Stolt över att arbetet erkänns”

Josefin Lind, generalsekreterare för Svenska läkare mot kärnvapen, som är en del av ICAN, är förvånad men otroligt glad.

– Jag är väldigt glad och stolt. Vi är mycket glada över det erkännande som nobelkommittén visar genom att ge priset till ICAN. Civilsamhället kan, och har bevisligen en viktig roll att spela i den globala nedrustningen,säger Josefin Lind till SVT Nyheter.

Josefin Lind hoppas att utnämningen bidrar till att fler länder skriver på FN:s konvention för att avveckla kärnvapen.

”Ett fantastiskt arbete”

ICAN har varit en av favoriterna i spekulationerna om vem som skulle få priset. Kampanjen har fått stöd av svenska Kvinna till kvinna.

– De har gjort ett helt fantastiskt arbete med att få till det här kärnvapenförbudet som har förhandlats fram och som nu är öppet för underskrift, säger Lena Aag, generalsekreterare för organisationen Kvinna till kvinna, till TT.

Sveriges utrikesminister Margot Wallström stämmer in i hyllningskören.

– Det är förstås roligt. Det är välförtjänt och det är på tiden. Det är en organisation som har arbetat hårt sedan 2007 utifrån en moralisk och humanitär synvinkel.

Däremot säger Margot Wallström att priset inte påskyndar att Sverige skriver på FN:s avvecklingskonvention.

– Vi kommer att ta den tid det tar. Den här konventionen beslutades under mycket kort tid. Det innebär att vi, precis som alla andra länder, vill ta tid och se hur det kommer att överensstämma med vår lagstiftning och andra avtal och konventioner, säger Margot Wallström till TT.

Även EU:s utrikeschef Federica Mogherini har kommenterat året fredspris.

”Glädjande att se att #NobelPrize2017 går till ICAN. Vi delar ett starkt engagemang för att uppnå målet om en värld fri från kärnvapen”, skriver hon på Twitter.

Fredsprisvinnare under 2000-talet

  • 2000 – Kim Dae-jung, ex-president (Sydkorea)
  • 2001 – FN & Kofi Annan, FN:s ex-generalsekreterare (Ghana)
  • 2002 – Jimmy Carter, ex-president (USA)
  • 2003 – Shirin Ebadi, människorättsaktivist (Iran)
  • 2004 – Wangari Muta Maathai, politisk aktivist (Kenya)
  • 2005 – IAEA, FN:s internationella atomenergiorgan
  • 2006 – Muhammad Yunus, bankir & Grameen Bank (Bangladesh)
  • 2007 – IPCC, FN:s klimatpanel & Al Gore, presidentkandidat (USA)
  • 2008 – Martti Ahtisaari, ex-president (Finland)
  • 2009 – Barack Obama, ex-president (USA)
  • 2010 – Liu Xiaobo, politisk aktivist (Kina)
  • 2011 – Ellen Johnson Sirleaf, president (Liberia) & Leymah Gbowee, kvinnorättsaktivist (Liberia) & Tawakkul Karman, kvinnorättsaktivist (Jemen)
  • 2012 – Europeiska Unionen
  • 2013 – OPCW, Organisationen för förbud mot kemiska vapen
  • 2014 – Kailash Satyarthi, barnrättsaktivist (Indien) & Malala Yousafzai, barnrättsaktivist (Pakistan)
  • 2015 – Tunisiens nationella dialogkvartett
  • 2016 – Juan Manuel Santos, president (Colombia)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobels fredspris 2017

Mer i ämnet