Enligt SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick pekar läckor på att EU inte kommer ha någon migrationskommisionär i fortsättningen. På bilden till vänster syns Ylva Johanson, Sveriges nya EU-kommissionär. Foto: SVT och Maja Suslin/TT

I dag utses EU:s nya ”regering”

Uppdaterad
Publicerad

I dag släpps nomineringarna till den nya EU-kommissionen, som i folkmun brukar kallas för EU:s ”regering” och som består av 28 kommissionärer. Enligt SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick pekar läckor på att Ylva Johansson (S) blir arbetsmarknadskommissionär.

I somras kom EU-länderna överens om att nominera tyska Ursula von der Leyen som ordförande för EU-kommissionen. Under tisdagen kommer resten av kommissionen, som brukar kallas för EU:s regering, att presenteras.

Sverige är representerade av arbetsmarknadsminister Ylva Johanson (S).

– Det är jämnt fördelat mellan könen för första gången, det är 13 kvinnor och 14 män på listan, säger SVT:s Europakorrespondent Christoffer Wendick.

Den här portföljen kan Sverige få

Han berättar att det just nu pågår en hel del ryktesspridning kring vilka länder som ska få de tunga portföljerna, exempelvis handel. En ryktesspridning som underblåses av lobbyister.

De läckor som Christoffer Wendick har tagit del av pekar på att Ylva Johansson får jobbet som arbetsmarknads- och sysselsättningskommissionär, vilka är de frågor hon jobbar med i den svenska regeringen.

Får Ylva Johansson uppdraget innebär det att hon bland annat får hantera EU:s försök till att få till minimilöner.

– Det påstås vara en läcka från kommissionen, men att man får betrakta den som rykten och spekulationer.

Vilka länder kommer få de tyngsta posterna?

– Enligt förhandsspekulationer och rykten kommer jordbruksportföljen att gå till Polen. I dag får vi se om det stämmer eller om det är en bluff men mycket talar för att det stämmer. Italien har sagt att de har blivit lovade en portfölj som handlar om industrifrågor, vilket också är en tung post.

”En jättefråga”

Kan vi förvänta oss några större överraskningar?

– Det finns inte någon person som är utsatt som kommissionär för migration vilket har varit en jättefråga för EU de senaste fem åren. Det finns ett namn som står på humanitärt bistånd och enligt den lista jag har sett skulle det vara Ungern. Det tror jag skulle få en och annan att höja på ögonbrynen.

De namn som presenteras i dag är nomineringar. Den 1 oktober kommer EU-parlamentet rösta om den nya EU-kommissionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.