Donald Trump med sin undertecknade presidentorder, som ska sätta stopp för att migrantfamiljer splittras vid gränsen till USA. Foto: Mandel Ngan/AFP/TT

Analys: I november får vi se om Trumps spel om migranterna lönar sig

Publicerad
ANALYS ·

Efter massiv inhemsk och utländsk kritik skrev president Trump på onsdagskvällen under en presidentorder för att sätta stopp för splittringen av migrantfamiljer. Hans agerande i frågan kan komma att gynna republikanerna i det stundande valet. 

Per Anders Engler

Utrikesreporter

Hela scenariot känns bekant; kritiken strömmar in mot presidenten och hans beslut. Presidenten själv skyller ifrån sig och lägger hela skulden på Demokraterna. 

Det är vad som hände i frågan om separerade migrantfamiljer, och det var vad som hände i oktober förra året när president Trump skrotade Obama-administrationens så kallade Daca-program som gav rättigheter till så kallade ”dreamers”, alltså barn till papperslösa migranter. Presidenten twittrade då att en ny uppgörelse MÅSTE innehålla en mur mot Mexiko.

Slog an en sträng

I både Daca-fallet och i det senaste fallet med separerade migrantfamiljer vill president Trump samma sak: nämligen att hans tuffa linje i migrationsfrågan genomförs. Trump skaffar sig skickligt ett bättre förhandlingsläge i kongressen som måste godkänna nya lagförslag.

Att hålla en stram linje i migrationsfrågan är en av president Trumps allra viktigaste frågor. Redan samma dag som han tillkännagav sin kandidatur till presidentvalet, den 16 juni 2015, pratade han om att bygga en mur mot Mexiko. Och det slog an en sträng hos många amerikanska väljare, och bidrog till Donald Trumps valseger.

Knepigt för presidenten

Frågan om separerade migrantfamiljer är knepig för presidenten. På ett sätt har den gått stick i stäv med republikanernas starka, traditionella familjevärderingar. En hel del av den skarpa kritiken mot Vita husets hållning i frågan har kommit från just republikanskt håll. Men president Trumps tuffa migrationspolitik slår an hos hans väljarbas. Enligt flera opinionsmätningar stöds presidentens hårda linje av en klar majoritet av de republikanska väljarna.

I november hålls det viktiga mellanårsvalet, till vilket demokraterna kraftsamlar på bred front för att utmana republikanernas majoritet i kongressen. För att entusiasmera sin egen väljarbas är det viktigt för presidenten att visa på att han menade allvar med sina vallöften om att täppa till den porösa gränsen mot Mexiko och stoppa illegala invandrare.

Om det spelet lönar sig får vi se i november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA:s migrationspolitik

Mer i ämnet